Help with an audio interface-
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Tech Convert Aire Atlantica's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    New York, US
    Posts
    18

    Default Help with an audio interface-

    Answered
    Last edited by Aire Atlantica; 05-01-2012 at 08:15 PM. Reason: Answered
    Traktor Kontrol S4 + TP2, MB Pro 13in
    Logic Pro, Novation Nocturn 49, KRK Rokit RP6 G2's
    Gimme a like! - http://www.facebook.com/aireatlantic...p_178091127385
    http://soundcloud.com/aireatlantica

  2. #2
    Tech Guru mostapha's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Atlanta
    Posts
    4,748

    Default

    You can use your S4 with your monitors. For $250, you won't get better audio quality than it already gives you.

    Frankly, if your room isn't tuned, you could spend five grand and probably not hear a difference.

  3. #3
    Tech Convert Aire Atlantica's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    New York, US
    Posts
    18

    Default

    Quote Originally Posted by mostapha View Post
    You can use your S4 with your monitors. For $250, you won't get better audio quality than it already gives you.

    Frankly, if your room isn't tuned, you could spend five grand and probably not hear a difference.
    Thats what I was thinking because I know the S4 has the Audio 4 DJ inside of it. But how would I go about using the Monitors with Logic/standard iTunes use through the S4?
    Traktor Kontrol S4 + TP2, MB Pro 13in
    Logic Pro, Novation Nocturn 49, KRK Rokit RP6 G2's
    Gimme a like! - http://www.facebook.com/aireatlantic...p_178091127385
    http://soundcloud.com/aireatlantica

  4. #4
    Tech Mentor
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    206

    Default

    Quote Originally Posted by Aire Atlantica View Post
    But how would I go about using the Monitors with Logic/standard iTunes use through the S4?

    After you have installed your S4 and all the drivers.

    When you plug the S4 into your computer you can change your audio routing within windows

    Right click on the speaker icon then goto playback devices and just use the S4 soundcard instead of the standard soundcard within your computer.

  5. #5
    Tech Convert Aire Atlantica's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    New York, US
    Posts
    18

    Default

    Quote Originally Posted by Gapout View Post
    After you have installed your S4 and all the drivers.

    When you plug the S4 into your computer you can change your audio routing within windows

    Right click on the speaker icon then goto playback devices and just use the S4 soundcard instead of the standard soundcard within your computer.

    I'm using a Mac, but I'll be able to figure that part out. Thanks a lot for the help
    Traktor Kontrol S4 + TP2, MB Pro 13in
    Logic Pro, Novation Nocturn 49, KRK Rokit RP6 G2's
    Gimme a like! - http://www.facebook.com/aireatlantic...p_178091127385
    http://soundcloud.com/aireatlantica

  6. #6
    Tech Guru Coldfuzion's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Southern California
    Posts
    2,100

    Default

    Quote Originally Posted by Gapout View Post
    After you have installed your S4 and all the drivers.

    When you plug the S4 into your computer you can change your audio routing within windows

    Right click on the speaker icon then goto playback devices and just use the S4 soundcard instead of the standard soundcard within your computer.
    I was thinking about doing that too, it made sense at the time, but then I realized I needed an audio interface to connect my microphone to record into Ableton. I did a bit of researching, and got advice from Padi_04 and then decided to pick up a Komplete Audio 6. I love it. It runs about $300, but use like a 15% off Coupon (Available right now for Cyber Monday) from Guitar Center and it will end up around $255 right in your budget!

  7. #7
    Tech Convert Aire Atlantica's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    New York, US
    Posts
    18

    Default

    Quote Originally Posted by Coldfuzion View Post
    I was thinking about doing that too, it made sense at the time, but then I realized I needed an audio interface to connect my microphone to record into Ableton. I did a bit of researching, and got advice from Padi_04 and then decided to pick up a Komplete Audio 6. I love it. It runs about $300, but use like a 15% off Coupon (Available right now for Cyber Monday) from Guitar Center and it will end up around $255 right in your budget!
    Thanks- I noticed you're using the Rokits... how are they?
    Traktor Kontrol S4 + TP2, MB Pro 13in
    Logic Pro, Novation Nocturn 49, KRK Rokit RP6 G2's
    Gimme a like! - http://www.facebook.com/aireatlantic...p_178091127385
    http://soundcloud.com/aireatlantica

  8. #8
    Tech Guru Coldfuzion's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Southern California
    Posts
    2,100

    Default

    Quote Originally Posted by Aire Atlantica View Post
    Thanks- I noticed you're using the Rokits... how are they?
    They are phenomenal. However it's all I have used. I have two studio's, and use Rokits in both. One is a shared studio (I co-own a hip hop label, and it's the other dude's studio at his house), those are Rokit 5s that are in there. In my own studio I have 6s, and the awesome part about it is that my Rokits only costed me $89 a piece. I spent $200 after taxes / shipping for the pair. Couldn't have asked for a better deal.

  9. #9
    Tech Guru mostapha's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Atlanta
    Posts
    4,748

    Default

    Ahh. That makes more sense.

    You can use your S4 if you just want output. Just plug it in an select it as the interface in your DAW. You can even use it for system audio output by opening Audio MIDI Setup and right-clicking on it…the options you should pick will be obvious.

    If you want to record as well and the S4 doesn't work (I thought it had a preamp, though I wouldn't expect it to be spectacular)…the Komplete Audio 6 is popular…but I wouldn't buy it, I don't think. It's missing a lot of stuff that I want (more analog IO, mostly) and has things (like digital IO) that I can't use right now.

    The cheapest I'd go would be the Avid Mbox 3 Mini, but its 2x2 with 1 preamp for about $250, which means it isn't as flexible as the KA6 (which is essentially 4x4 with 2 preamps). It's just better, assuming it's built anything like its big brothers. But the difference is going to be pretty freaking small.

    The Presonus Firebox got replaced by the AudioBox line when they realized that PC manufacturers were never going to realize that Firewire was better. So you could look at those too, but I wouldn't buy them over Avid.

    I don't think anyone else that I think of as high-end has anything in the $250 range. Apogee, RME, and MOTU all start higher than that, IIRC, and I don't have experience with much else to comment on. And RME and Motu are really just reputation.

    So…think about what you actually want to do with it. If you just want output and that one mic pre, your S4 works. If you want something smaller or the S4's mic pre isn't good enough, there are a lot of options, and there's not a huge difference in quality at that price range. I'd suggest the Mbox 3 mini if you want a slight bump in recording quality and the KA6 if you need more IO or 2 preamps. I also don't think the S4 has phantom power if you're using a mic that requires it…so either of those interfaces would work better.

    Also, I'm a fan of my RP5s but would probably not buy them for a studio if I could afford better. I got a good deal on them, and I like them fine. They won't be the thing holding you back for a long time, nor are they the thing holding me back.

  10. #10
    Tech Convert Aire Atlantica's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    New York, US
    Posts
    18

    Default

    Thanks for the great reply... I don't plan on using a mic in the near future so the s4 should suffice for now.
    Traktor Kontrol S4 + TP2, MB Pro 13in
    Logic Pro, Novation Nocturn 49, KRK Rokit RP6 G2's
    Gimme a like! - http://www.facebook.com/aireatlantic...p_178091127385
    http://soundcloud.com/aireatlantica

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •