Gridding Live Beats
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    Tech Convert
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    11

    Default Gridding Live Beats

    I just got Traktor Pro and find its pretty easy to establish beat grids on top of electronic beats. My problem is I haven't figured out how to grid live drummers. I mostly play old school funk so there's a lot of complex drum patterns and slight tempo variations (often unintentional) within a single song. Will Traktor work in this context? If so, does anybody have advice on how to lay a grid on live drums?

    Thanks in advance.

  2. #2
    Dr. Bento BentoSan's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Perth, Australia
    Posts
    6,356

    Default

    Quote Originally Posted by honeypaw View Post
    I just got Traktor Pro and find its pretty easy to establish beat grids on top of electronic beats. My problem is I haven't figured out how to grid live drummers. I mostly play old school funk so there's a lot of complex drum patterns and slight tempo variations (often unintentional) within a single song. Will Traktor work in this context? If so, does anybody have advice on how to lay a grid on live drums?

    Thanks in advance.
    Idealy you need to run all of your live tracks though Ableton so they are all spot bang on time before importing them into Traktor. Use Ableton in complex warp mode to accomplish this

  3. #3
    Tech Guru jasonj's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Prince George, British Columbia
    Posts
    565

    Default

    I would agree as it is the same technique I use to play on cdjs when i am away from my digital gear.

    so much more fun being out and not having to not beat match each time.
    MacBook Pro 2.53ghz . iMac 2.6ghrz . Compaq 2.4ghrz . Berhinger A5OD Reference Amp . Berhinger Ultra Graph Pro . Behringer Truth B1030A Monitors . Stanton FS Open . Native Instruments Maschine . Numark Mixdeck . TraktorLE . Vestax VCI-100 . Behringer UMX-25 . M-Audio Trigger Finger . . Ableton Live 8 . Reason 5 . Logic 9 Express .

  4. #4

    Default

    I also used Ableton warper to help make remixes. Especially if its not an electronic group.
    SyblingQ - Electro House for dark alleys.

  5. #5
    Retired DJTT Moderator DvlsAdvct's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    New Jersey/NYC
    Posts
    4,826

    Default

    Damnit I need Ableton
    It's the FAQ. Read it.

    My Mixes, Mashups and Rants

    Divided we stand
    United we fall

  6. #6
    Tech Guru B33SON's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    San Francisco, CA
    Posts
    507

    Default

    I thought this thread was going to be about setting a beat grid while playing a live track. Oh well.

    ...I always seem to find that I've forgotten to save a beat grid on a track I've prepared already. I've learned not to ever try and set on during a show.
    Myspace: B33SON
    Myspace: B33 Events
    Facebook: B33SONB33
    YouTube: Mix Competition

  7. #7
    Tech Convert
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    11

    Default

    Thanks for the response. My internet was down for a week so I haven't been able to reply.

    So it seems like for complex drum patterns it is best to warp my music using Abelton. I don't like djing in Abelton though and really prefer the layout of Traktor Pro. Djing on turntables and cdjs is just too ingrained in my brain.

    So I'm wondering, if I warp tracks in Abelton than import my music into Traktor, will Traktor read the beat grids I laid down in Abelton or will I end up with the same problem of not being able to lay down beat grids over complex drum patterns in Traktor?

    Thanks in advance...

  8. #8
    Retired DJTT Moderator DvlsAdvct's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    New Jersey/NYC
    Posts
    4,826

    Default

    If you lay down the warp in Ableton it permanently changes the file. Then you lay down your beatgrid in Traktor and everything should be fine :-)
    It's the FAQ. Read it.

    My Mixes, Mashups and Rants

    Divided we stand
    United we fall

  9. #9
    Tech Convert
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    11

    Default

    Thanks DvlsAdvct! That's exactly what I wanted to hear. It looks like I'll be using this digital gear afterall!

  10. #10
    Tech Convert
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    7

    Default

    i think you need to render the file first after warping, asd files won't work with traktor.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •