Stop the Popping?
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 19
  1. #1
    Tech Wizard
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Margate, Kent, UK
    Posts
    27

    Default Stop the Popping?

    Hello All

    I have a HPdm3 Laptop with an AMD Neo X2 1.60GHz and 4gig of RAM running Windows 7 64bit

    On said Laptop I am running Traktor Pro 1.2.4 and a NI Audio 2 Soundcard with a M-audio X-Session Pro

    Now for my question.

    If I take the latency settings any lower than Midi 3ms and Audio 17ms I get a lot of popping and cracking and the CPU Monitor is going crazy up and down.
    At the moment I am running the Latencies at 3ms and 32ms with no popping at all but the CPU monitor is still going over the halfway mark

    Is this normal?

    I was wondering if there is a one hit fix, like a little programme I have on my desktop computer called "Game Booster" that turns off unnecessary stuff whilst I am gaming.

    Alternatively, I think I recall a guide I read many moons ago re manually turning stuff off, but cannot seem to locate it?

    Hope that made sense

    Peace and Ohm
    Last edited by PhilDaCoffeeGuy; 10-26-2010 at 03:05 AM.

  2. #2
    Banhammerized theory28's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    3,974

    Default

    even bigger latency. try going to 25
    try keeping the laptop cool if its getting hot too
    Become a Fan, And View My Latest Mixes | DJTT Chatroom (FB)
    Quote Originally Posted by photojojo View Post
    If the pack of lions are in sync then they're not real lions so it doesn't count.

  3. #3
    DJTT Infectious Moderator photojojo's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Sherman, TX
    Posts
    13,939

    Default

    Do you use Game Booster while your running Traktor? If not you should.
    Chris Jennings FHP

    Podcast - Soundcloud - Mixcloud - Beatport Charts - x

  4. #4
    DJTT Moderator Dude Jester's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    New Zealand
    Posts
    12,328

    Default

    You are on the right track with gamebooster mate. thats all i do before booting up traktor. I ran at around 40ms on the pc with no issues the old story, just bring the latency back till the popping starts then ease it back a little.
    Acer E5 i7 2TB 16GB ~ 512GB SSD ~ WIN 10 ~ TSP 2.11 ~ AUDIO 6 ~ X1 ~ DN-X1600 ~ X1 ~ SPECTRA ~ TWISTER ~ ATH-PRO500 MK2 ~ AT2020

    "This aggression will not stand, man."

  5. #5
    DJTT Moderator Dude Jester's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    New Zealand
    Posts
    12,328

    Default

    he mentioned gamebooster already 'jojo ol buddy ;p
    Acer E5 i7 2TB 16GB ~ 512GB SSD ~ WIN 10 ~ TSP 2.11 ~ AUDIO 6 ~ X1 ~ DN-X1600 ~ X1 ~ SPECTRA ~ TWISTER ~ ATH-PRO500 MK2 ~ AT2020

    "This aggression will not stand, man."

  6. #6
    Banhammerized theory28's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    3,974

    Default

    Quote Originally Posted by JesterNZDJ View Post
    he mentioned gamebooster already 'jojo ol buddy ;p
    he was saying its good that he has it, but is he using it
    Become a Fan, And View My Latest Mixes | DJTT Chatroom (FB)
    Quote Originally Posted by photojojo View Post
    If the pack of lions are in sync then they're not real lions so it doesn't count.

  7. #7
    Tech Wizard
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Margate, Kent, UK
    Posts
    27

    Default

    Thank you for the help people

    Before I had read these replys, I used a latent checker and kept seeing these nasty massive red spikes on the graph with nothing running on the laptop at all.
    I then disabled Onboard sound, Wifi and a couple of Bluetooth drivers which have made a massive difference.
    I am running at the default medium settings for the Audio 2 and so far so good.
    I will get Game Booster going tonight as well as these settings and see how far I can go.

    I will let you know

  8. #8
    DJTT Tankard fullenglishpint's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    St Albans, UK
    Posts
    7,101

    Default

    Firstly update Traktor to 1.2.6, but the other thing I would suggest is to make sure you're using the Audio 2 with ASIO drivers. Windows' on board sound management is very inefficient.
    TSP 2 | Serato DJ | Live 8 | MBP (SSD + HDD) | AIAIA TMA-1 Fool's Gold Edition | 1200 Mk2s | MidiFighter | KRK RP5
    Xone: DB4 | Pioneer CDJ-2000 Nexus
    DJTT FAQ | Read my guide to AUDIO CABLES

  9. #9
    Tech Wizard
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Margate, Kent, UK
    Posts
    27

    Default

    Yep, I am running the ASIO drivers.

    Is it worth updating? I only like to do so if nessecary an if proven bug freeish

  10. #10
    Banhammerized theory28's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    3,974

    Default

    yeah. update to 2.6
    Become a Fan, And View My Latest Mixes | DJTT Chatroom (FB)
    Quote Originally Posted by photojojo View Post
    If the pack of lions are in sync then they're not real lions so it doesn't count.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •