Audio drop outs with Audio 2 DJ on Acer Aspire 5742
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13
  1. #1
    Tech Wizard
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Brighton UK
    Posts
    21

    Default Audio drop outs with Audio 2 DJ on Acer Aspire 5742

    I recently bought a new Acer Aspire laptop for DJing which has an i5-460m processor and 4gb of ram. I also purchased Traktor Pro and an Audio 2 DJ. I have all the latest drivers installed and have done all the tweaks for windows 7 and disabled all services that don't need to be running. I have also ran Latencymon and the tests show that this computer should run audio streams fine.

    I managed to stop most of the audio drop outs by doing the tweaks above, but I get a couple of drop outs after 30 minutes when Djing and recording my set in Traktor at the same time. It has happened twice at the same time.

    I stopped the mix shortly after so I am not sure if it will happen again later.
    I don't get this problem on the inbuilt audio card, so I think it is a problem with the Audio 2 DJ driver.

    Does anyone else have issues with Audio 2 DJ on Windows 7 Laptops and does anyone have any ideas to what might fix this.

    I have seen on this forum that some people are having better results with ASIO4ALL over the NI drivers, I will give that a try now, but surely NI drivers should be better????

    Traktor Scratch Pro 2, EKS Otus, Audio 6 DJ, Macbook Pro i7 Quad, Akai MPK Mini, Stanton Decks, Kontrol X1, Mackie D.2, Reaper 4, Ableton Live, Mashine Mikro.
    www.djmodular.co.uk
    Follow me on Twitter

  2. #2
    Tech Mentor extraclassic's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Sheffield - UK
    Posts
    255

    Default

    What version of Traktor are you using?

    I think there used to be an issue with audio drop outs for some people after about 30 minutes.

  3. #3
    Tech Guru
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Boston/Worcester
    Posts
    1,067

    Default

    Is your audio 2 on the 2.9.4 driver? The newest driver from NI is a turd on windows 7. Make sure you're using version 2.0.15.7 or older.

  4. #4
    Tech Mentor DennisHuiberts's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Maastricht, The Netherlands
    Posts
    412

    Default

    Make sure to uninstall the drivers for the built-in soundcard and disable the soundcard in device manager. Windows doesn't like two soundcards enabled...
    Check out my work!

    Vestax VCM-600 (for sale!) - Allen & Heath Xone:62 - Focusrite Saffire LE - Ultimate Ears Triple.Fi 10 Pro - Traktor Pro 2.1 - Ableton Live 8 - MacBook Pro 15"

  5. #5
    Tech Mentor
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    444

    Default

    My lappy can keep my internal soundcard on and run my external with no prob. u should check ur latency settings
    Equipment------
    --HP Dv6T Select Editon. i5 6gb DDR3, backlit keys and touchscreen.

  6. #6
    Tech Mentor DennisHuiberts's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Maastricht, The Netherlands
    Posts
    412

    Default

    True, depends on what kind of built-in soudcard and matching drivers you use. Before I went Mac (hihi), I've had multiple Windows laptops. Some worked fine with the built-in soundcard enabled, some didn't. Still worth a shot IMO to rule certain things out...
    Check out my work!

    Vestax VCM-600 (for sale!) - Allen & Heath Xone:62 - Focusrite Saffire LE - Ultimate Ears Triple.Fi 10 Pro - Traktor Pro 2.1 - Ableton Live 8 - MacBook Pro 15"

  7. #7

    Default

    Game Booster made a big difference for me.

    http://www.iobit.com/gamebooster.html

    And try disabling your network card and other unnecessary stuff while DJing in the device manager.

  8. #8
    Tech Wizard
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Brighton UK
    Posts
    21

    Default

    Quote Originally Posted by extraclassic View Post
    What version of Traktor are you using?
    I am using Traktor Pro 1.2.7

    Traktor Scratch Pro 2, EKS Otus, Audio 6 DJ, Macbook Pro i7 Quad, Akai MPK Mini, Stanton Decks, Kontrol X1, Mackie D.2, Reaper 4, Ableton Live, Mashine Mikro.
    www.djmodular.co.uk
    Follow me on Twitter

  9. #9
    Tech Wizard
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Brighton UK
    Posts
    21

    Default

    I am using the 2.9.4 driver and built in card is disabled. I have also done latency checks with latencymon and ruslts come back fine. Going to keep trying a few other things. Thanks for the help guys

    Traktor Scratch Pro 2, EKS Otus, Audio 6 DJ, Macbook Pro i7 Quad, Akai MPK Mini, Stanton Decks, Kontrol X1, Mackie D.2, Reaper 4, Ableton Live, Mashine Mikro.
    www.djmodular.co.uk
    Follow me on Twitter

  10. #10
    Tech Guru
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Boston/Worcester
    Posts
    1,067

    Default

    Quote Originally Posted by djmodular View Post
    I am using the 2.9.4 driver and built in card is disabled. I have also done latency checks with latencymon and ruslts come back fine. Going to keep trying a few other things. Thanks for the help guys
    2.9.4 is garbage. Trust me go to 2.0.15.7

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •