That Effect That A Lot of Dj's Use - Page 2
Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 20 of 20
  1. #11
    DJTT Tankard fullenglishpint's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    St Albans, UK
    Posts
    7,101

    Default

    Quote Originally Posted by Bunford View Post
    Wouldn't you just lock the loop then drag it down by halving it to shorten the loop (shift and /Loop on DJTT's VCI mapping), and at the same time use a key or octave stepper effect to step up/down the pitch of it?
    That way you'd then have to play out the length of the original loop after looping out.
    TSP 2 | Serato DJ | Live 8 | MBP (SSD + HDD) | AIAIA TMA-1 Fool's Gold Edition | 1200 Mk2s | MidiFighter | KRK RP5
    Xone: DB4 | Pioneer CDJ-2000 Nexus
    DJTT FAQ | Read my guide to AUDIO CABLES

  2. #12
    DJTT Administrator del Ritmo padi_04's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Argentina
    Posts
    6,493

    Default

    Quote Originally Posted by fullenglishpint View Post
    That way you'd then have to play out the length of the original loop after looping out.
    not if you duplicate the deck or use a sample deck

  3. #13
    Tech Convert
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    sweden
    Posts
    8

    Default

    Not exactly the same but Richie does something similar in this video approaching the drop at 1:09. Check it out! And please tell me how he does it.

    http://www.youtube.com/watch?v=mL6BG9rdIyU

  4. #14
    Tech Mentor Nales's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    184

    Default

    Sounds like as he was bringing down the loop, he had a delay on and at the last bit he just used the Transpose Stretch

  5. #15
    Tech Guru lethal_pizzle's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Maida Vegas, London
    Posts
    2,814

    Default

    +1 for using beatmasher rather than loop. You can exit out of the beatmasher to wherever the song has got to rather than being stuck in a loop.
    DJTT Nu Disco Mix Train Vol 1
    beats and balearic bobs in north-west london
    iTunes podcast
    soundcloud

  6. #16
    Tech Guru PeteWoods's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Northern Ireland
    Posts
    569

    Default

    I personally for buildups use a beatmasher, a reverb and a delay, plus a filter. however now im considering using a transpose stretch as well...

  7. #17
    Tech Guru Bunford's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Cardiff, Wales, UK
    Posts
    809

    Default

    Quote Originally Posted by Cybarite View Post
    Not exactly the same but Richie does something similar in this video approaching the drop at 1:09. Check it out! And please tell me how he does it.
    Doesn't the Daft Funk vst do a similar thing?

    Daft Funk VST

    Pitched Sample
    Ableton 9.7.5, Native Instruments Komplete Ultimate 11, MOTU 828 Mk2, Nektar Impact LX61+, Ableton Push, Native Instruments Kore 2, and a random selection of soft synths and sample libraries.
    Windows 10 Pro 64 bit with Core i7 4960X Extreme Edition 12 core CPU, 64GB RAM, SanDisk Ultra Extreme SSDs and a GeForce GTX 970 G1 Gaming GPU.

  8. #18
    Tech Mentor
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    171

    Default

    Yeah, beatmash, transpose (if you're into that sort of thing) then filter it. I've got two parameters of the beatmasher set to take over my jogs when I hit a button. Gives really awesome sounds/controls

  9. #19
    Tech Mentor deckard26354's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Brightion-Jakarta
    Posts
    160

    Default

    I think this is possibly the solution. Sounds ver very similar to the video. From the Traktor bible website:

    Usage Example of Traktor Effects

    The "Richie Hawtin Effect":
    http://www.traktorbible.com/en/fx_usecases.aspx

    And use more wet/dry-Rate than mentioned. I have the effect saved so next time Delay T3 FX is selected it is ready to go.

    Wish there were more sites with literal examples like the above.

  10. #20

    Default

    The problem I've had trying to do this with Beatmasher is that it has the triplets setting... For me, that makes it hard to cleanly do the loop crush and stay in time.

    Is there something I'm missing?

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •