Ableton APC40 template - attached.
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17
  1. #1
    Tech Guru deevey's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    From Ireland Living in Manila: Philippines :D
    Posts
    3,672

    Default Ableton APC40 template - attached.

    Decided I'd post up my APC40 Ableton template, might be a starting point for someone

    1-4 = Main decks
    5-8 = FX / Sample Decks
    8 "One Knob" FX on each channel.
    Gain / Bass visible on all channels.
    Independent Volume all channels.
    Scene stop/play disabled.
    Stop all clips disabled.

    EQ's are set on 4 return tracks so channels 1/5 are effected by the same return channel, this is ideal if you use the 5-8 as Sample / FX as levels remain exactly the same.

    Gain is -15db / +3db
    EQ's do NOT kill, I have them set to about -20db to +10dbs around
    Master output has Compressor / Limiter / Dynamics.
    Each channel is set to -3db's

    To get the quantizing working I needed to use "Midistroke" and set the grid to use either cmd+9 for channel 5-8 or cmd+0 for channels 1-4

    Credit to M-lovers for some of the rack effects.

    Oh and my reasoning for disabling the stop all/rec/play is I kept hitting them by accident = NOT GOOD !
    Attached Images Attached Images
    Last edited by deevey; 05-04-2011 at 08:13 AM.

  2. #2
    Tech Convert
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    5

    Default

    thanks! will try it out

  3. #3
    Tech Mentor minimal's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Montreal, Quebec
    Posts
    256

    Default

    thanks d/l now. will give it a go 2nite.

    Been looking for a reason to work on my ableton skills. this might be it as long as i don't get sucked into just djing with traktor & my vci again...
    OSX 10.6.4 | Traktor Pro 2 | VCi-100 FW 1.4 | NI Audio 8 | Xone 92 | M Audio BX8A Deluxe


  4. #4
    Tech Wizard Alessandro Savage's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    San Jose, CA
    Posts
    70

    Smile

    Might give this a go at some point. How did you implement the loop in/out? Did you just use midistroke for it?
    Pioneer CDJ-350 (x2)
    Pioneer DJM-350
    KRK Rokit5 G2

  5. #5
    Tech Guru deevey's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    From Ireland Living in Manila: Philippines :D
    Posts
    3,672

    Default Revised Ableton APC40 DJ template for July

    Attached is the latest version with a whole heap of revisions since I first posted including Monitor / Master Mix.

    Midi stroke is mainly used for just my quantize settings as I flip between nudge and play mode alot things start going outta sync otherwise the way I have it set up is below .. I'd post my prefs but I know for a fact my CC's are quite unique in the APC world.

    APC Settings
    As before channels:

    1-4 = Play tracks
    5-8 = Record / Sample tracks

    I've ditched all the record/arm buttons from being controlled with the APC

    Stop = Loop In selected track
    Rec = Loop Out selected track
    Play = Loop Off selected track
    Track Selection = Actual Playing Track (as opposed to channel selection only)
    Clip Stop = FX on/off
    REC/ARM = Clip Stop
    Cue / Solo = CUE
    Cue Level = Headphone Master / Cue Mix (for in headphone cue/mix).
    Track Control Pan Selected = BASS/GAIN
    Track Control Send A Selected = Mid Top

    Faders 1/5 2/6 3/7 4/8 are linked to faders 1-4

    Faders 5-8 are still able to be independently controlled... my reasoning for this is simple... 5-8 are FX / sample decks which will in all likelyhood be the same level normally as 1-4 if Its being used for FX. if being used for loops they have independent control. Its just one less fader to have to level out.

    MidiStroke settings

    sorry I cant post the midikey settings but you can get an idea of what I'm using them for and its easy enough to set up once you know the CC values.

    Scene Launch 1/5 are scroll up/down the Grid

    Scene Launch 2-4 are Quantize 1, 1/4, 1/8
    Loop is set to Quantize 1 Bar
    Nudge is set to No Quantize
    All grid keys are mapped to 1 Bar & Follow mode.

    Hope it might give someone a starting point.

    Just a heads up - there is no headphone cue volume mapped, I generally keep things at the same level and figured the split was worth more to me than a volume.

    You can change the master on headphone level using the split cue rack in the master if you need to.


    Next on the list is some funky one button FX

    Last edited by deevey; 07-05-2011 at 05:32 PM.

  6. #6
    Tech Convert
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    5

    Default

    Great deevey, will give it a try

    is there anyway to add some navigation funcionts? i mean browser and clip zoom in out funtions?

    thanks again! keep them coming

  7. #7
    Tech Student
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    3

    Default

    Hey would you guys wouldn't know why my cliplaunch buttons aren't working anymore or the device control knobs or track control knobs only the track volume fader is working???

    Thanks.

  8. #8
    Tech Student
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    3

    Default

    nvm i fixed it

  9. #9
    Tech Guru deevey's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    From Ireland Living in Manila: Philippines :D
    Posts
    3,672

    Default

    is there anyway to add some navigation funcionts? i mean browser and clip zoom in out funtions?
    I just assigned + - in midi stroke to my top and bottom scene launch keys for zoom, as they were pretty much not doing alot since the change to playing clip

    Regards the browser I cant see any way of improving things unless you are using bomes and a few other things .. i'd probably use the bank select perhaps for browser function.

    Can just "hope" Ableton have been listening in relation to peoples cries for assignable clip browsing and loading (amongst other things).

    http://forum.ableton.com/viewtopic.php?f=4&t=56470

    Check the link for mouseless browsing if you want to try it.

    Love to hear some feedback on the template as it stands and any improvements.

  10. #10
    Tech Convert
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    5

    Default

    thanks deevey!

    unfortunatelly im too rookie to understand the MOUSELESS script tutorial.

    Anyway, is the (plus - minus) alreadi assigned on your last template ?

    thanks

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •