Beat Gridding: Am I doing it right?
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Tech Mentor
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Washington, DC
    Posts
    324

    Default Beat Gridding: Am I doing it right?

    Hey guys,

    So I've been having around a 50% success rate when beatgridding my tracks. I'm beginning to wonder if I am doing it slightly wrong. I am using Traktor Scratch Duo 2 with 2 Gemini PT-1000s (not the best, I know, but they work). What I do is zoom in on the first bass kick and line up the orange line with the bass kick. I hit the trash can icon, then put a grid marker down and lock the grid. However, this is also creating a hot cue point. Is this the right way to do it, or am I missing something?
    Traktor Kontrol Z2 | 2x Stanton ST-150 Turntables | Traktor Kontrol F1 | MacBook

    www.mixcloud.com/sunshineraleigh

  2. #2
    Tech Wizard
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Orange County, CA
    Posts
    42

    Default

    I believe it depends on what type of music you are trying to grid: if it is any sort of EDM, it would have a consistent bass pattern, so those are easier to grid than say, hip-hop and R&B. I was once told by a friend that most of the time, you line up either the snares or the claps/hi-hats on that. I'm not exactly sure, I don't do hip-hop often, so I could be wrong.

    As for the process, it seems fine to me. There is an option in the preferences that allows you to store the first beat marker as a hotcue, so disable that if it bothers you. Sometimes, rely on your own sense of rhythm and use tap.

    Hope that helps.
    TSP 2 / VCI-400 EGE / MBP 15" Intel Core Duo 2GB / Audio-Technica ATH-M50

  3. #3
    Tech Mentor
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Washington, DC
    Posts
    324

    Default

    Most of it is electro and house music. I dunno what it is, but it seems that my preferences section is severely limited as opposed to everyone else's I see in youtube videos and whatnot. There's no mouse preferences or anything like that. I also didn't see the cue option you're speaking of.
    Traktor Kontrol Z2 | 2x Stanton ST-150 Turntables | Traktor Kontrol F1 | MacBook

    www.mixcloud.com/sunshineraleigh

  4. #4
    Tech Guru kooper1980's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Perth, Western Australia
    Posts
    2,290

    Default

    Not used duo but the grid marker lines are white not orange.
    MacBook Pro, HD25's, Midi-Fighter Classic, Pioneer DDJ-RX , Rekordbox

  5. #5
    DJTT Infectious Moderator photojojo's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Sherman, TX
    Posts
    13,939

    Default

    I find that 95% of my EDM is gridded perfectly by Traktor. The cue marker preference is in the file management section under BPM detection. Not sure if it's there in DUO.
    Chris Jennings FHP

    Podcast - Soundcloud - Mixcloud - Beatport Charts - x

  6. #6
    Tech Wizard
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Orange County, CA
    Posts
    42

    Default

    I have no experience using Duo either so hopefully someone who has can chime in. Good luck Sunshine
    TSP 2 / VCI-400 EGE / MBP 15" Intel Core Duo 2GB / Audio-Technica ATH-M50

  7. #7
    Tech Guru Ross's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Bournemouth, UK
    Posts
    1,155

    Default

    I actually don't think there is a 'right' way of beat gridding. It's all down to personal preference.
    Pioneer DJM 700 / Traktor Kontrol X1 / 2 x Technics SL1200MK5 / Traktor Scratch Pro 2.6.7 / Ortofon Concorde Nightclub MK1
    Audio 8 DJ / Sennheiser HD 25-1 II / Magma Traveler / IsoAcoustics ISO-L8R155 / KRK RP6 G2 / Vinyl

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •