CDJ's and Acapellas.
Results 1 to 9 of 9
  1. #1

    Default CDJ's and Acapellas.

    I'm curious about this, i know that you can use beatgrids in traktor to sync your acapellas to the beat.

    But how would you do it on a CDJ? Do you need to analyze your acapellas and set the BPM beforehand? Or Just change the BPM using the pitch slider and try to beatmatch it?

  2. #2
    Tech Guru dope's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Posts
    571

    Default

    beatmatch it by ear.
    i'm not a rekordbox user but i doubt it detects any correct bpm on an acapella

  3. #3
    Tech Guru Era 7's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Inside your speaker
    Posts
    695

    Default

    Quote Originally Posted by dope View Post
    beatmatch it by ear.
    i'm not a rekordbox user but i doubt it detects any correct bpm on an acapella
    it does actually. but it is a hit and miss thing. most of the times it is easier to simply beatmatch it by ear.

  4. #4

    Default

    1. Load up acapella.
    2. Open fader.
    3. Hit cue button like you're cueing a track.
    4. ???
    5. Profit.

    Srsly, I have no idea how sync would help you at all with adding acapellas, it seems like a recipe for mistiming.

  5. #5
    Tech Guru dope's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Posts
    571

    Default

    When playing an acapella, you can clearly imagine a beat going in your head, according to the singer's intonation. That's what you should match to the other track playing.

  6. #6
    Tech Guru zestoi's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    UK, Ukraine, Romania
    Posts
    2,860

    Default

    if it's only a few bars worth you'll only need to be in the right ballpark tempo wise anyway
    11mba / 13mbp / tsp2 / live9 / audio10 / 2x reloop rp7000gold / 2x xdj1000 / 2x d2
    maschine mk2 / x1 mk2 / z1 / f1 / midifighter / lpd8 / 2x launchpad / launchkontrol xl
    Quote Originally Posted by derschaich
    "wohoo, i'm touched, turn on the FX"

  7. #7
    Tech Wizard
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Montreal , Quebec , Canada
    Posts
    65

    Default

    Most cd players won't get the bpm right. If you have difficulty beatmatching acapella's I would suggest you to find the bpm in advance and write it on the cd sleeve or something.

  8. #8
    Tech Guru SirReal's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    San Fran Bay Area
    Posts
    2,204

    Default

    Quote Originally Posted by moss2626 View Post
    Most cd players won't get the bpm right. If you have difficulty beatmatching acapella's I would suggest you to find the bpm in advance and write it on the cd sleeve or something.
    Sorry Man, I've been mixing acapella's for years on CDJ's. Never been a problem if you can beatmatch.
    "Walking the fine line between Stupidity and Genious" My Soundcloud ---- My Mixcloud
    MBP Retina 2015--TSP 2.10--2xDNSC5000--2xDNSC2900--2xDNSC2000--NI F1--Denon DN-X1700--HDJ2000--Stanton STR8-80--QSC K12's--Crown Amplifier--Urei Monitors

  9. #9
    Tech Wizard
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Montreal , Quebec , Canada
    Posts
    65

    Default

    Trust me some people will have trouble doing it. I personally find it super easy to do, but I have friends who can't do it.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •