Cool new (to me) way of using the beatmasher if you have a serious lack of knobs!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18
  1. #1

    Default Cool new (to me) way of using the beatmasher if you have a serious lack of knobs!

    Ok so you may all already be aware of this but i wasn't. I

    I saw a vid on youtube the other day with a guy using the oxygen 8 keyboard with traktor pro, serious lack of knobs but lots of buttons.

    Basically my mate who is a bit of a noise maker (just hammers effects and twists sounds) wanted a cheap controller to start playing with traktor so we decide that the oxygen 8 maybe a decent start seen as new you can pick one up for about 60.00

    The beatmasher being a love of his we started to wonder how he could use the beatmasher with the serious lack of knobs when they may be taken up for other things. The guy on the vid had a pretty neat idea which i think is actually quite good whether you have got knobs or not, "don't use knobs, use buttons!" Far more acurate control than using a knob !!

    So it goes a little somethin like this.

    One button mapped to load the beatmasher in as many effects slots as you want, possibly 6 if needed but i only did 3 (just one efx bank in chanined mode) Also map this same button to load the amounts you want each beatmasher slot set to, eg slot 1 @ 50%, Slot 2 @ 75%. Slot 3 @ 100%. Although for some reason you cant get this to all happen with one press you have to press it twice (no biggy)! Then have 3 more buttons mapped to the "on" button for each efx slot. Using these buttons you can now jump seamlessly and flawlessly between the 3 beatmasher settings, no need to worry about getting that knob to the exact right point anymore spot on every time

    Now i know this won't be for all of you but i thought it was a pretty cool trick for someone with more buttons than knobs and thought if like me you hadnt seen the vid i saw it would be pretty useful info for some
    M I S T E R M O L E Y M O L E
    part of the digital revolution

  2. #2
    Retired DJTT Moderator DvlsAdvct's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    New Jersey/NYC
    Posts
    4,826

    Default

    I think I might give something like this a shot. Also, with Bomes, you can have the button set off the the On command when it loads, so if your friend wants to get involved in MIDI translators it can give him a LOT more control.

    God, I sound like Bento
    It's the FAQ. Read it.

    My Mixes, Mashups and Rants

    Divided we stand
    United we fall

  3. #3

    Default

    It is quality, i thought when doing it its a bit of a bodgy shortcut but little did i know it would actually just feel far better than using a knob.

    I'm converted ... just need more buttons now.

    It amazed me how much you could do with the mappings ie you can with one button press load a full set of six effects and the amounts you want them set to ! POWERFUL stuff.

    So just to go to a frikkin major extreme one button press could get you 6 chained effects loaded and tuned on in a couple of clicks !

    AMAZIN !!! take some thinkin about what you want but if you take that time it coudl be very powerful to a performer.

    G
    M I S T E R M O L E Y M O L E
    part of the digital revolution

  4. #4
    Retired DJTT Moderator DvlsAdvct's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    New Jersey/NYC
    Posts
    4,826

    Default

    Right now I'm working on making Ean's Delay pitch change to one knob and one button to control the filter, the effect amount,t he knobs on the effect, and maybe even the play/pause and everything. It's really amazing what you can do.
    It's the FAQ. Read it.

    My Mixes, Mashups and Rants

    Divided we stand
    United we fall

  5. #5
    Tech Mentor
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Austria
    Posts
    125

    Default

    then you all should start building midi-fighter clones like boileroo did
    Stanton SCS3 System

  6. #6
    Retired DJTT Moderator DvlsAdvct's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    New Jersey/NYC
    Posts
    4,826

    Default

    Why buy the clone when you have the real thing?
    It's the FAQ. Read it.

    My Mixes, Mashups and Rants

    Divided we stand
    United we fall

  7. #7
    Tech Mentor
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    322

    Default

    Why are you using three beatmashers when you could just use one and have three buttons in direct mode to adjust the amount? Or did I not understand what you said right...

  8. #8
    Mr. Golden EanGolden's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    San Francisco
    Posts
    970

    Default

    Quote Originally Posted by chrismp View Post
    then you all should start building midi-fighter clones like boileroo did
    midi fighters coming soon-- they are going to be very sick.

  9. #9
    Tech Mentor BANGERS's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Posts
    147

    Default

    when r midi fighters coming in?

  10. #10

    Default

    Quote Originally Posted by n2hf1st View Post
    Why are you using three beatmashers when you could just use one and have three buttons in direct mode to adjust the amount? Or did I not understand what you said right...
    Good point ... Can that be done , the one concern I have with that is you might not be able to instantly jump between settings, I think it may take one press to set the amount then another to turn it on and if not the case you would need another button to turn it off. Not tried the way you say but I think it may not work as seamlessly as this, although I am open to be proved wrong
    M I S T E R M O L E Y M O L E
    part of the digital revolution

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •