Audio 4 DJ drivers are rubbish
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16
  1. #1
    Tech Convert
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    6

    Default Audio 4 DJ drivers are rubbish

    Everybody I need your help!

    I just bought a NI Audio 4 DJ soundcard. I used to use a Maya 44 USB soundcard, and it was great until I started playing in bigger clubs. I needed an upgrade, and I love NI.

    But when I hooked it up and set up the 2.0.13 drivers for Windows, I got crackles all the time when using Traktor Pro. I used to get 5.5ms latency with no problems with my Maya, but even at 50ms I was getting bad sound with the Audio 4 DJ! After freaking out about how to order better cables to South Korea in time for next Saturday, I tried the ASIO4ALL drivers, and they work perfectly. Problem solved.

    I would prefer to use NI drivers though. Does anybody know what the problem could be? I've tried replacement cables (not great, but with ferrite attachments). Any help is really appreciated. Thanks!

    Migs.

  2. #2
    Tech Mentor Jo3's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    NW UK
    Posts
    426

    Default

    Myn does it on the windows drivers but it's perfect on my gfs mac with the newest mac driver :s
    MBPro - UC-33e - Audio 10 - TSP2 - Xone 22 - 1210's - Mackie MR5's

  3. #3
    Tech Convert
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    6

    Default

    Yeah a lot of people have said that on the forum. Strange that it makes such a difference, and that is so different between the two drivers too! Do you play out with it on Windows? Are the ASIO4ALL drivers to be trusted?

  4. #4
    Tech Convert
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    12

    Default

    Quote Originally Posted by Jo3 View Post
    Myn does it on the windows drivers but it's perfect on my gfs mac with the newest mac driver :s
    Can you confirm it works perfect all the time? OSX 10.6.6 or 10.6.7?

    Also what latency do you get?

    Thanks

  5. #5
    DJTT Moderator bloke Karlos Santos's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Next to a canal in England.
    Posts
    8,957

    Default

    New beta drivers for the A4 available from the Updates page at NI support site might help.

  6. #6
    Tech Convert
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    12

    Default

    I would avoid beta drivers for doing gigs, maybe for test purposes..

  7. #7
    Tech Guru exokinetic's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    The best place on earth.
    Posts
    561

    Default

    Quote Originally Posted by Migs View Post
    But when I hooked it up and set up the 2.0.13 drivers for Windows, I got crackles all the time when using Traktor Pro.
    Why on earth are you using 2.0.13 drivers???


    2.9.4 drivers are the latest "release" drivers.

    This driver has known issues.

    2.9.8 drivers are the latest "beta release" drivers.

    There is not much known about these drivers as they were just released.

    2.0.15 are the BEST known drivers for Windows.

    If you are running windows, and experiencing ANY type of audio issues, get yourself the "2.0.15" drivers for windows, and use those.


    Please post back with an update after testing the 2.0.15 driver.
    I'm addicted to WoW.


    Please do not bother me about being a productive member of society.

  8. #8
    DJTT Moderator bloke Karlos Santos's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Next to a canal in England.
    Posts
    8,957

    Default

    Quote Originally Posted by jowens View Post
    I would avoid beta drivers for doing gigs, maybe for test purposes..
    I agree. Its easy to roll drivers back though.

  9. #9
    Tech Guru MrPopinjay's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    London, UK
    Posts
    3,747

    Default

    Really? I've never had any issues with mine on any of the drivers.

    Only issue I do have with the audio 4 is that I have absolutely no idea how to turn off the phono pre-amps when using it in linux.

  10. #10
    DJTT Moderator Dude Jester's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    New Zealand
    Posts
    12,330

    Default

    +1 on the 2.0.15 windows drivers guys. Went back to this version myself as had nothing but trouble with the 2.9.4 versions.
    Acer E5 i7 2TB 16GB ~ 512GB SSD ~ WIN 10 ~ TSP 2.11 ~ AUDIO 6 ~ X1 ~ DN-X1600 ~ X1 ~ SPECTRA ~ TWISTER ~ ATH-PRO500 MK2 ~ AT2020

    "This aggression will not stand, man."

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •