Making Traktor update my iTunes BMP tag
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Tech Mentor Jayvee's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    North-Holland,the Netherlands
    Posts
    340

    Default Making Traktor update my iTunes BMP tag

    I've got a little problem...

    Yesterday I imported a bunch of new music from iTunes into Traktor, I had it all analyzed and everything seemed wel...
    Yet when I look through Traktor in my iTunes library all the BPMs are showing as 0.00
    When I load the track in a deck it does show the real BPM though.

    So what did I do wrong? And how do I fix this? D:

    Mixcloud | Soundcloud | Facebook | Website(Dutch)

    I mean, i would REALLY like to wake up and have boobs one day but there are reasons that just wouldnt work - Antifmradio

  2. #2
    Tech Guru SirReal's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    San Fran Bay Area
    Posts
    2,204

    Default

    So when Traktor changes the BPM metadata in an audio file, itunes will still read from it's library file which didn't have that info. If you go back to itunes and "play" just a few seconds of each track, it will show the BPM metadata.
    "Walking the fine line between Stupidity and Genious" My Soundcloud ---- My Mixcloud
    MBP Retina 2015--TSP 2.10--2xDNSC5000--2xDNSC2900--2xDNSC2000--NI F1--Denon DN-X1700--HDJ2000--Stanton STR8-80--QSC K12's--Crown Amplifier--Urei Monitors

  3. #3
    Tech Mentor Jayvee's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    North-Holland,the Netherlands
    Posts
    340

    Default

    Thanks for the info
    I'm gonna try it out now

    Mixcloud | Soundcloud | Facebook | Website(Dutch)

    I mean, i would REALLY like to wake up and have boobs one day but there are reasons that just wouldnt work - Antifmradio

  4. #4
    DJTT Moderator bloke Karlos Santos's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Next to a canal in England.
    Posts
    8,957

    Default

    Or just select the tracks in iTunes, do 'Get Info' then cancel. This forces iTunes to read the tags.

  5. #5
    Tech Guru SirReal's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    San Fran Bay Area
    Posts
    2,204

    Default

    I knew there was another way to "jiggle the handle"
    "Walking the fine line between Stupidity and Genious" My Soundcloud ---- My Mixcloud
    MBP Retina 2015--TSP 2.10--2xDNSC5000--2xDNSC2900--2xDNSC2000--NI F1--Denon DN-X1700--HDJ2000--Stanton STR8-80--QSC K12's--Crown Amplifier--Urei Monitors

  6. #6
    Tech Mentor Jayvee's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    North-Holland,the Netherlands
    Posts
    340

    Default

    This isn't working for me, the BPM still won't show
    Any more suggestions? :/

    Edit: Some research has shown me that Traktor isn't writing the BPM in id3 tags, is there a way to force this?
    Last edited by Jayvee; 02-17-2013 at 07:22 AM.

    Mixcloud | Soundcloud | Facebook | Website(Dutch)

    I mean, i would REALLY like to wake up and have boobs one day but there are reasons that just wouldnt work - Antifmradio

  7. #7
    Tech Convert
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    6

    Default

    What format are you using? For AIFF, if a song is analyzed by Traktor the bpm isn't written into the ID3 field. WAV has no tags for it to be written into.

  8. #8
    Tech Guru lethal_pizzle's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Maida Vegas, London
    Posts
    2,814

    Default

    Traktor does not use the BPM ID3 tag. Mainly because the BPM ID3 standard is a round integer and Traktor needs to be more accurate than that, so it uses a custom tag instead.
    DJTT Nu Disco Mix Train Vol 1
    beats and balearic bobs in north-west london
    iTunes podcast
    soundcloud

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •