How to force Traktor to reanalyze
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Tech Convert
    Join Date
    May 2013
    Posts
    8

    Default How to force Traktor to reanalyze

    Let's imagine this scenario. I have a track named A that is imported into Traktor 2.5 library. It is too quiet, so I normalize it using some other tool. Now I right click on it in Traktor and select Analyze(Async), then press ok in the Analyze dialog pop-up...I can tell that Traktor does not re-analyze the track because it it still shows the quieter waveform. So I delete the track from the collection then re-import it. Still, when I put the track into a deck it shows the old waveform.

    So this is where I need you, guys. Can somebody tell me if there is a way for force Traktor to re-analize tracks and re-create the waveform? Thanks.

  2. #2

  3. #3
    Tech Convert
    Join Date
    May 2013
    Posts
    8

    Default

    padi_04, one would think that it would do the trick. Just like one would thing selecting "analyze" would re-analyze. But neither is the case in my experience.

  4. #4
    DJTT Moderator Dude Jester's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    New Zealand
    Posts
    12,309

    Default

    what do you use to "normalise" your tracks?
    Acer E5 i7 2TB 16GB ~ 512GB SSD ~ WIN 10 ~ TSP 2.11 ~ AUDIO 6 ~ X1 ~ DN-X1600 ~ X1 ~ SPECTRA ~ TWISTER ~ ATH-PRO500 MK2 ~ AT2020

    "This aggression will not stand, man."

  5. #5
    Tech Guru the_bastet's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Cincinnati, OH
    Posts
    2,674

    Default

    Whya re your tracks so quiet to begin with?
    - Equipment - 2X Technics 1200, 2X Audio Technica ATLP1240, 2X XDJ700, 2X XDJ1000 MK2, Denon DNX-1100, Mixars DUO, DJM750 MK2, NI Audio 10, NI Aduio 4, Serato SL3, 4X Shure M44-7, 2X Ortofon Pro S, 2X Numark Groove Tool, Maschine MK3, Samson Carbon 49, Roland SE-02, Novation Launchcontrol, TouchOSC, Nocation Peak, Arturia MiniBrute, Korg Volca Kick, MicroKorg (Classic), NI Komplete Audio 6

  6. #6
    Tech Convert
    Join Date
    May 2013
    Posts
    8

    Default

    You, guys, are totally focusing on the wrong part of the question. Normalization was just an example. The question applies to any sort of in-place modification of the audio data. Let's say I have a file that has 10 minutes of silence after the actual track and I want to get rid of it. But I spent half hour placing que points and don't want that work to go to waste.


    <offtopic>
    But if I were to normalize an audio file, I'd use sox. It's a command-line utility that can do all kinds of neat stuff with audio files.
    </offtocpic>

  7. #7
    DJTT Mapping Ninja Moderator Stewe's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    MIDI
    Posts
    7,278

    Default

    Normalize probably didn't overwrite your MP3 tag. Traktor collection save file as a backup.

  8. #8
    DJTT Administrator del Ritmo padi_04's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Argentina
    Posts
    6,493

    Default

    Try opening the file with kid3 and strip it from all tags, then reimport to traktor. As a last resort look inside the your Traktor folder for one called "stripes". now find the subfolder that matches the original import date of that track and delete it (pointing the exact one tied to that file is a pain).
    Last edited by padi_04; 05-29-2013 at 08:06 PM.

  9. #9
    Newbie
    Join Date
    Mar 2017
    Posts
    2

    Default The Actual Answer:

    Here is the solution:

    Right click on the file, choose analyze.

    In the pop-up window, choose 'special'

    Choose ALL the values, BPM, automatic, set beatgrid, key, gain, and most importantly- "Replace Locked Values"

    The replace locked values option seems to do the trick.

    Cheers - DJ5D

  10. #10
    Newbie
    Join Date
    Dec 2018
    Posts
    1

    Default

    You can't have it both ways. You can disable the analysis in preferences. The one you are looking for is analyse track on load. You will have to manually analyse new tracks if you disable all the auto analysis options mybkexperience.
    Last edited by mildred320; 01-11-2019 at 11:59 PM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •