SL-1200 MK2: Switches to 33 rpm every time start/stop button is pressed
Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Tech Student
    Join Date
    Mar 2015
    Posts
    1

    Default SL-1200 MK2: Switches to 33 rpm every time start/stop button is pressed

    Hi there all, like the title says, having an issue with one of my 1200s where every time I press Start/Stop, it switches to 33, meaning I have to switch to 45 again every time after starting it up.

    I've tried googling around but couldn't find any mention of this issue. Unfortunately I bought the turntable like this last weekend and it wasn't something that I noticed when I was initially trying it out

    Any suggestions welcomed, thanks

  2. #2
    Tech Mentor
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    217

    Default

    It's most likely a loose connection I think. I'd try an open it up.
    http://www.mixcloud.com/Olsgaard/
    House/Techno Dj from Denmark

  3. #3
    Tech Guru Patch's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Bristol, UK
    Posts
    6,328

    Default

    That is weird...

    But, do you really stop/start between records?
    DJ'ing: 2x1200MK2, DJM 850, Dicers, F1, Zomo MC-1000, Sony MDR-v700, i7 Win 10 HP Envy
    Production: Ableton Live 8 and a mouse, Sennheiser HD400, Sony VAIO

    Click HERE to D/L Free Tracks from Soundcloud!!!
    https://www.facebook.com/Patchdj

  4. #4
    Tech Guru Patch's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Bristol, UK
    Posts
    6,328

    Default

    That is weird...

    But, do you really stop/start between records?
    DJ'ing: 2x1200MK2, DJM 850, Dicers, F1, Zomo MC-1000, Sony MDR-v700, i7 Win 10 HP Envy
    Production: Ableton Live 8 and a mouse, Sennheiser HD400, Sony VAIO

    Click HERE to D/L Free Tracks from Soundcloud!!!
    https://www.facebook.com/Patchdj

  5. #5
    Tech Mentor nobbycossie's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    England UK
    Posts
    187

    Default

    I am currently restoring a second pair of SL1200s and I had a similar issue.
    I fixed it by re soldering the cables that go to the start stop✋ pcb.
    Someone had also in the past badly soldered LEDs to the 33 45 speed switches. I resoldered these also.
    I now have no issues.
    So yes I agree with the previous comment, open your turntable and check all your connections and see if they have been tampered with or are in good condition. You can buy plenty of good used spares on the Internet if your not happy fixing yourself with a soldering iron.
    TSP2, Rane 64, 2x SL1210 (restored and customised), Shure M44-7 Carts, X1 Mk 2, Launchpad.

    http://www.sounditoutrecords.co.uk
    https://soundcloud.com/theworkhouse-sessions

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •