Missing Channel during live gig using Traktor
Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Tech Mentor
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    126

    Default Missing Channel during live gig using Traktor

    My set up at the moment is a Kontrol Z2 with a pair of 1210's.

    I was using this in a live gig the other day and intermittently I would get a mesage on screen saying "Right Channel Missing" or "Left Channel Missing".

    I have seen this before when using my Audio 6 box to connect to Traktor but didnt expect to see this with the Z2.

    I dont do anything and the track continues to play and soon after disappears.

    has anyone seen this and could it be due to the quality of the mp3 that I am playing

    cheers Bart

  2. #2
    Tech Guru Patch's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Bristol, UK
    Posts
    6,327

    Default

    Might be time for some new needles.

    Some at home turntable maintenance might help in the short term. Plenty of vids on youtube.
    DJ'ing: 2x1200MK2, DJM 850, Dicers, F1, Zomo MC-1000, Sony MDR-v700, i7 Win 10 HP Envy
    Production: Ableton Live 8 and a mouse, Sennheiser HD400, Sony VAIO

    Click HERE to D/L Free Tracks from Soundcloud!!!
    https://www.facebook.com/Patchdj

  3. #3
    Tech Mentor
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    126

    Default

    needles are both new plus i have upgraded the phono connectors from the standard ones you get with the decks
    whats odd is that after the 1 song and me not doing anything the message goes away which leads me to think its poor mp3 quality?

  4. #4
    Tech Mentor Stazbumpa's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Blighty
    Posts
    199

    Default

    I had an intermittant issue where the error message was either channel missing or the deck calibration scope would be a horizontal or vertical line instead of the slightly fuzzy circle it's supposed to be. Turns out one of the tonearms was knackered.
    Live rig: Denon Prime (5000M's)
    Retired: Denon x1700, Denon SC3900's, Traktor, Technics SL1200's, my vinyl
    Wish list: Some Roland Aira stuff.

  5. #5
    Tech Mentor
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    126

    Default

    ah right ok
    how often would you get this?
    and was this on a 1210/1200?

    silly question but what or how can the tonearm affect this?

  6. #6
    Tech Mentor Stazbumpa's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Blighty
    Posts
    199

    Default

    It was on a 1200, I had had sent the decks for a service after one of them collected a pint of beer although the problem had been apparent before the beer incident. The email I got back said that the tonearm housing was sat wrong and this was what had been causing the channel missing/calibration issue.
    In your case the only other thing I can think of is the cartridge contacts inside the tonearm need cleaning.
    Live rig: Denon Prime (5000M's)
    Retired: Denon x1700, Denon SC3900's, Traktor, Technics SL1200's, my vinyl
    Wish list: Some Roland Aira stuff.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •