Running CDJ's with Xone 92 + Ableton FX.
Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Tech Wizard
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    23

    Default Running CDJ's with Xone 92 + Ableton FX.

    Hi!
    I wanna use Ableton FX through my Send/Return option on my Xone 92 Mixer. How can i sync the Midi - Tempo from Xone to Ableton?

  2. #2
    Tech Guru happydan's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    West Yorkshire
    Posts
    1,568

    Default

    I would suggest the best way would be to beatmatch Ableton Live manually. Map a couple of MIDI buttons as tempo bend in Live.
    A&H Xone:62 | 2 x NI Kontrol X1 MK2 | 2 x 1210s | TSP2 | Audio 10 | Apple Macbook Pro 13 inch | Sennheiser HD7 DJ | Ableton Push
    read: http://djworx.com/author/dan-morse
    talk: http://facebook.com/bleeptechno
    listen: http://mixcloud.com/bleephudds

  3. #3
    Tech Guru
    Join Date
    Aug 2014
    Posts
    802

    Default

    Unless youve got a very low latency soundcard (RME), youre going to get latency between the CDJS and Live which will make live mixing impossible and make using delays in sync very difficult.

    - Your audio hits the mixer from the cdjs
    - Is sent through FX Loop
    - FX loop goes to a soundcard connected to a pc which performs analogue to digital conversion
    - Live adds fx to the audio
    -Live sends the audio back through the soundcard performing a digital to analogue conversion which then comes back through your mixer.

    While all of this is happening, your CDJ audio is still going, while the effected return audio takes time to come back because of the processing.

    Pros who use this setup usually have RME soundcards with a dedicated computer to mitigate the latency.

  4. #4
    Tech Guru happydan's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    West Yorkshire
    Posts
    1,568

    Default

    Quote Originally Posted by ImNoDJ View Post
    Unless youve got a very low latency soundcard (RME), youre going to get latency between the CDJS and Live which will make live mixing impossible and make using delays in sync very difficult.

    - Your audio hits the mixer from the cdjs
    - Is sent through FX Loop
    - FX loop goes to a soundcard connected to a pc which performs analogue to digital conversion
    - Live adds fx to the audio
    -Live sends the audio back through the soundcard performing a digital to analogue conversion which then comes back through your mixer.

    While all of this is happening, your CDJ audio is still going, while the effected return audio takes time to come back because of the processing.

    Pros who use this setup usually have RME soundcards with a dedicated computer to mitigate the latency.
    Like I said... beatmatch by ear. In fact, that's what Richie Hawtin does, even with a RME Fireface. As long as the laptop is properly set up, internal clock should be pretty reliable so you get minimal drift in tempo. Hell, you'll have the current track BPM flashing up on the CDJs, so you could manually type it in, hit play, then push/pull the metronome into place.
    A&H Xone:62 | 2 x NI Kontrol X1 MK2 | 2 x 1210s | TSP2 | Audio 10 | Apple Macbook Pro 13 inch | Sennheiser HD7 DJ | Ableton Push
    read: http://djworx.com/author/dan-morse
    talk: http://facebook.com/bleeptechno
    listen: http://mixcloud.com/bleephudds

  5. #5
    Tech Guru the_bastet's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Cincinnati, OH
    Posts
    2,512

    Default

    You need to use tempo bend in live.
    - Equipment - 2X Technics 1200, 2X Audio Technica ATLP1240, 2X XDJ700, 2X XDJ1000 MK2, Denon DNX-1100, Mixars DUO, DJM750 MK2, NI Audio 10, NI Aduio 4, Serato SL3, 4X Shure M44-7, 2X Ortofon Pro S, 2X Numark Groove Tool, Maschine MK3, Samson Carbon 49, Roland SE-02, Novation Launchcontrol, TouchOSC, Nocation Peak, Arturia MiniBrute, Korg Volca Kick, MicroKorg (Classic), NI Komplete Audio 6

  6. #6

    Default

    Wouldn't Decoding Pioneer Pro Link: Connect CDJs To Ableton Link work to keep Ableton Live in time and phase with the CDJs?
    Last edited by ErikMinekus; 11-10-2017 at 07:06 AM.

  7. #7
    Tech Guru happydan's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    West Yorkshire
    Posts
    1,568

    Default

    Quote Originally Posted by ErikMinekus View Post
    Wouldn't Decoding Pioneer Pro Link: Connect CDJs To Ableton Link work to keep Ableton Live in time and phase with the CDJs?
    Honestly? It's not worth the hassle considering how low effort keeping it manually in time would be.
    A&H Xone:62 | 2 x NI Kontrol X1 MK2 | 2 x 1210s | TSP2 | Audio 10 | Apple Macbook Pro 13 inch | Sennheiser HD7 DJ | Ableton Push
    read: http://djworx.com/author/dan-morse
    talk: http://facebook.com/bleeptechno
    listen: http://mixcloud.com/bleephudds

  8. #8
    Tech Guru the_bastet's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Cincinnati, OH
    Posts
    2,512

    Default

    Quote Originally Posted by ErikMinekus View Post
    Wouldn't Decoding Pioneer Pro Link: Connect CDJs To Ableton Link work to keep Ableton Live in time and phase with the CDJs?
    It is, but you would still need to use beat nudge in live due to the latency from software to dac.
    - Equipment - 2X Technics 1200, 2X Audio Technica ATLP1240, 2X XDJ700, 2X XDJ1000 MK2, Denon DNX-1100, Mixars DUO, DJM750 MK2, NI Audio 10, NI Aduio 4, Serato SL3, 4X Shure M44-7, 2X Ortofon Pro S, 2X Numark Groove Tool, Maschine MK3, Samson Carbon 49, Roland SE-02, Novation Launchcontrol, TouchOSC, Nocation Peak, Arturia MiniBrute, Korg Volca Kick, MicroKorg (Classic), NI Komplete Audio 6

  9. #9
    Tech Wizard
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    23

    Default

    Thank you so much for all your answers! Been very helpful!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •