Pioneer DJM 800 with Traktor & Ableton
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 27
  1. #1
    Tech Convert
    Join Date
    Mar 2017
    Posts
    14

    Default Pioneer DJM 800 with Traktor & Ableton

    Hey guys, happy new year !!

    So basically what im trying to do is when i turn the dry/wet knob on the send/return i want the sound to go through Ableton and apply a reverb (some vst)

    How do i go about achieving this ?

    My setup is a;

    MBP 2012, 10.12.6
    DJM 800
    Audio 8
    Xone K1

  2. #2
    Tech Guru Patch's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Bristol, UK
    Posts
    6,270

    Default

    Can you access the Audio 8 in Live & Traktor at the same time on a Mac?

    If you can, then it's pretty straight forward.

    You'll need 2 of these:

    41WNUsmewNL.jpg

    Connect the 1/4"'s to the send & return connections on the mixer, and the RCA's to a free channels in/out on the A8.

    Then, open live, set up a channel with the IN's & OUT's from the A8 and your VST/Live effect of choice, and you're done.

    Not sure how much use it will be, though. Looks like it's only applicable to the master out... So no echo-delay or reverb transitions... :-(
    Last edited by Patch; 01-10-2018 at 07:56 AM.
    DJ'ing: 2x1200MK2, DJM 850, Dicers, F1, Zomo MC-1000, Sony MDR-v700, i7 Win 10 HP Envy
    Production: Ableton Live 8 and a mouse, Sennheiser HD400, Sony VAIO

    Click HERE to D/L Free Tracks from Soundcloud!!!
    https://www.facebook.com/Patchdj

  3. #3
    Tech Guru mostapha's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Atlanta
    Posts
    4,735

    Default

    The more flexible way to do this is to use Live for effects routing, wich is a little more complicated but works. You'd need a sound card with 10 channels instead of 8, and you have to watch the levels closely because there's more of a potential to clip (i.e., don't do it if you run anywhere near the red at any point).

    Get SoundFlower (which is fortunately being developed again).
    Set up an aggregate device involving Soundflower's 64-channel virtual card and the 10-channel physical audio card (SL4, Scarlett 18i20, A10mk2, etc.).
    Traktor and Live should both be set to use the aggregate card.

    Traktor's decks output to separate stereo pairs on Soundlfower (not the physical card yet).
    Live gets 4 audio tracks with those inputs from soundflower that route to outputs on the physical sound card (and go to the mixer).
    Live gets 1 more Audio track with an input from the physical sound card (the send from the effects loop). It's output should go to a physical output that's connected to the DJM-800's return.
    Create whatever return tracks you need for live and put your reverb/whatever VSTs on them. Route their output to the same phsyical output that connects to the DJM-800 return.
    Use MIDI to control the sends on each channel in Live.

    You'll have the deck output whether the effects loop is running or not. The wet/dry control will actually add the effects return signals to the summed decks, so there's a very serious risk of clipping there. The answer is to run everything quieter, which you should probably be doing anyway.

    What ends up happneing is that a song will go from traktor, to live, to the DJM. They'll get summed and send out on the DJM-800's send, where that signal is summed with the effects returns from live and sent back to the DJM (via the return) and then output through the master.

    I've done this before, and it works. It actually works really well.

  4. #4
    Tech Convert
    Join Date
    Mar 2017
    Posts
    14

    Default

    DAMN !
    Well, unfortunately i dont have a 10 channel interface and i really cant afford to invest in one at this point.
    Im using 2 decks in traktor, so .... can i make this work still ?

  5. #5
    Tech Guru Patch's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Bristol, UK
    Posts
    6,270

    Default

    My god I wish we had Soundflower on PC...
    DJ'ing: 2x1200MK2, DJM 850, Dicers, F1, Zomo MC-1000, Sony MDR-v700, i7 Win 10 HP Envy
    Production: Ableton Live 8 and a mouse, Sennheiser HD400, Sony VAIO

    Click HERE to D/L Free Tracks from Soundcloud!!!
    https://www.facebook.com/Patchdj

  6. #6
    Tech Guru Patch's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Bristol, UK
    Posts
    6,270

    Default

    You CAN do what Mostapha has suggested using your A8 since you're only running 2 decks in Traktor. You also won't need to use the send/return on the mixer, since you can set-up sends/returns in LIve for EACH of your decks (meaning you'll get your reverb/echo out type transitions).

    In fact - routing from Traktor > Live > Output is the dream. You get the full functionality of both programs - the browsing/loading/playing of tracks in Traktor, and the routing, FX, and live sampling/manipulation of Live.

    Fucking awesome stuff.
    DJ'ing: 2x1200MK2, DJM 850, Dicers, F1, Zomo MC-1000, Sony MDR-v700, i7 Win 10 HP Envy
    Production: Ableton Live 8 and a mouse, Sennheiser HD400, Sony VAIO

    Click HERE to D/L Free Tracks from Soundcloud!!!
    https://www.facebook.com/Patchdj

  7. #7
    Tech Convert
    Join Date
    Mar 2017
    Posts
    14

    Default

    Well i'll be damned, i will try it asap and get back to you gentlemen

  8. #8
    Tech Guru Patch's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Bristol, UK
    Posts
    6,270

    Default

    You are in for a treat...
    DJ'ing: 2x1200MK2, DJM 850, Dicers, F1, Zomo MC-1000, Sony MDR-v700, i7 Win 10 HP Envy
    Production: Ableton Live 8 and a mouse, Sennheiser HD400, Sony VAIO

    Click HERE to D/L Free Tracks from Soundcloud!!!
    https://www.facebook.com/Patchdj

  9. #9
    Tech Convert
    Join Date
    Mar 2017
    Posts
    14

    Default

    Okay, so i think i did it.

    So now i think i have to buy a midi to usb cable so i can control the dry/wet in LIVE with the knob on the mixer
    Though i managed to route the wet mix only and can control it with the knob on the mixer but it doesnt leave a tail.

    I feel stupid af right now... Jesus christ....

  10. #10
    Tech Guru mostapha's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Atlanta
    Posts
    4,735

    Default

    Yep. That works, and I'm pretty sure a USB-midi interface works like that. It might be cheaper to get a different controller, but that also adds a controller.

    The only real gotcha is that they're pre-fader. To get the audio to stop but the tail to continue, you pause the deck in traktor.

    And, yeah....sound flower is awesome. It's also tiny. That's what happens when a hacker (in the old school meaning) takes on an audio problem.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •