Zomo vs Kontrol X1 vs Xone K1/2
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16
  1. #1
    Tech Wizard Seth Hollender's Avatar
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    Chicago and Seattle
    Posts
    63

    Default Zomo vs Kontrol X1 vs Xone K1/2

    I've been using a Zomo for a while now and it has worked well. I recently bought a better soundcard and I'm no longer using the onboard one with the Zomo. I've been missing the feel of my Kontrol X1 lately and have been thinking about switching up the Zomo for a pair of X1's or a pair of Xone K1 or K2's. Pluses and minuses from anyone who has used these setups?

    I like the X1's for the ease of setup and use with Traktor but I'm not sure it it's worth the change up. I like the Xone K1 or K2 but might have trouble finding a mapping I like and I hate mapping.

  2. #2
    Tech Guru the_bastet's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Cincinnati, OH
    Posts
    2,648

    Default

    Zomo!
    - Equipment - 2X Technics 1200, 2X Audio Technica ATLP1240, 2X XDJ700, 2X XDJ1000 MK2, Denon DNX-1100, Mixars DUO, DJM750 MK2, NI Audio 10, NI Aduio 4, Serato SL3, 4X Shure M44-7, 2X Ortofon Pro S, 2X Numark Groove Tool, Maschine MK3, Samson Carbon 49, Roland SE-02, Novation Launchcontrol, TouchOSC, Nocation Peak, Arturia MiniBrute, Korg Volca Kick, MicroKorg (Classic), NI Komplete Audio 6

  3. #3
    Tech Guru Patch's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Bristol, UK
    Posts
    6,278

    Default

    I’ve just got hold of an X1 (2, actually) but haven’t see them up yet.

    I do love my Zomo, though.

    It seems to me like the main advantage of the Zomo over the X1 is that you can control all 4 Decks with it. Don’t you need to switch to user/midi mode to control decks c & d with a single X1?
    DJ'ing: 2x1200MK2, DJM 850, Dicers, F1, Zomo MC-1000, Sony MDR-v700, i7 Win 10 HP Envy
    Production: Ableton Live 8 and a mouse, Sennheiser HD400, Sony VAIO

    Click HERE to D/L Free Tracks from Soundcloud!!!
    https://www.facebook.com/Patchdj

  4. #4
    DJTT Moderator Dude Jester's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    New Zealand
    Posts
    12,302

    Default

    2 X1's FTW!
    Acer E5 i7 2TB 16GB ~ 512GB SSD ~ WIN 10 ~ TSP 2.11 ~ AUDIO 6 ~ X1 ~ DN-X1600 ~ X1 ~ SPECTRA ~ TWISTER ~ ATH-PRO500 MK2 ~ AT2020

    "This aggression will not stand, man."

  5. #5
    Tech Guru Patch's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Bristol, UK
    Posts
    6,278

    Default

    I’ve got an F1 for Deck C (Remix Deck), and use Deck D as a “preparation deck”, where I scroll through and set cue points. 2 X1’s (both MK1) feels like a bit of overkill!

    I’ve also got a DJ Tech CDJ-101 sitting in a box somewhere that I bought for setting cue pints on Deck C, but, thinking about it, I’d still need something for triggering “instant doubles” to get a track into Deck C for prepping. Has the C1 MK1 got Instant Doubles mapped???

    The more I think about this, the more I think the Zomo MC-1000 is the perfect controller! If only it came in a different form factor...
    DJ'ing: 2x1200MK2, DJM 850, Dicers, F1, Zomo MC-1000, Sony MDR-v700, i7 Win 10 HP Envy
    Production: Ableton Live 8 and a mouse, Sennheiser HD400, Sony VAIO

    Click HERE to D/L Free Tracks from Soundcloud!!!
    https://www.facebook.com/Patchdj

  6. #6
    DJTT Moderator Dude Jester's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    New Zealand
    Posts
    12,302

    Default

    If only it had a shift button, 4 cuepoints & no soundcard .. pretty boss piece of kit tho !
    Acer E5 i7 2TB 16GB ~ 512GB SSD ~ WIN 10 ~ TSP 2.11 ~ AUDIO 6 ~ X1 ~ DN-X1600 ~ X1 ~ SPECTRA ~ TWISTER ~ ATH-PRO500 MK2 ~ AT2020

    "This aggression will not stand, man."

  7. #7
    Tech Guru Patch's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Bristol, UK
    Posts
    6,278

    Default

    It has got a shift button. But honestly - I've never even tried the soundcard.

    zomo-mc-1000-119432.jpeg

    Cannot for the life of me figure out why on earth they'd only put 3 cuepoints on that thing, though?!?

    Also - those buttons aren't great. They're hard & "clicky" if you know what I mean? And a couple of mine have lost the click - they still work, but are a pain in the ass.

    Also - the encoders all "feel" different. Some have got a really nice click as they're turned, and some have a dull bumpy click. Neither are bad, but it just bothers me that they're not all the same (like they came from different manufacturers, or different batches).

    It's a great controller - probably my favourite ever. BUT - it definitely needs revising. I hope ZOMO know what an awesome piece of kit they've create, and have an MK2 in the works...
    DJ'ing: 2x1200MK2, DJM 850, Dicers, F1, Zomo MC-1000, Sony MDR-v700, i7 Win 10 HP Envy
    Production: Ableton Live 8 and a mouse, Sennheiser HD400, Sony VAIO

    Click HERE to D/L Free Tracks from Soundcloud!!!
    https://www.facebook.com/Patchdj

  8. #8
    Tech Wizard Seth Hollender's Avatar
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    Chicago and Seattle
    Posts
    63

    Default

    I would love to see a mk2 Zomo for sure.

    I also have a couple of buttons that have lost their spring but still work, just with a little more effort.

  9. #9
    Tech Guru the_bastet's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Cincinnati, OH
    Posts
    2,648

    Default

    I read this as K1 for some reason. Go with the X1 MK2's
    - Equipment - 2X Technics 1200, 2X Audio Technica ATLP1240, 2X XDJ700, 2X XDJ1000 MK2, Denon DNX-1100, Mixars DUO, DJM750 MK2, NI Audio 10, NI Aduio 4, Serato SL3, 4X Shure M44-7, 2X Ortofon Pro S, 2X Numark Groove Tool, Maschine MK3, Samson Carbon 49, Roland SE-02, Novation Launchcontrol, TouchOSC, Nocation Peak, Arturia MiniBrute, Korg Volca Kick, MicroKorg (Classic), NI Komplete Audio 6

  10. #10
    Tech Guru mostapha's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Atlanta
    Posts
    4,736

    Default

    It obviously depends on how you DJ, but I think the X1mk2 and D2 are the best DJ controllers out there. And the D2s were discontinued because there weren't that many people using them.

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •