Calibrate DDJ SX2 to use with Traktor
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Tech Mentor
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    124

    Default Calibrate DDJ SX2 to use with Traktor

    I have recently started to use a DDJ SX2 with Traktor again after a brief spell with Rekordbox.

    I am using a mapping from DJ Tech Tools to enable me to use the controller with Traktor.

    However one thing I've noticed is that when placing your hand on the job wheel to cut up with cue point on the Sx2 jumps around.

    On the Sx2 the jog wheel is illuminated and a piece of the "wheel" is missing to indicate the cue point.

    What is happening is for example if the cue point is at the 12 o clock position when I start cutting up as I let the sample out and drag it back the cue point moves to say 3pm point and this carries on.

    Is there a way to calibrate the sx2 jog wheel or is there anything I can do to stop this?

    TIA Bart

  2. #2
    Tech Guru Patch's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Bristol, UK
    Posts
    6,302

    Default

    This sounds like the equivalent of sticker drift.

    The solution is to NOT spin back to the cue “marker”. Just stop the track by touching and holding your the jog with one hand, then manually triggger the cue point with your other hand.
    DJ'ing: 2x1200MK2, DJM 850, Dicers, F1, Zomo MC-1000, Sony MDR-v700, i7 Win 10 HP Envy
    Production: Ableton Live 8 and a mouse, Sennheiser HD400, Sony VAIO

    Click HERE to D/L Free Tracks from Soundcloud!!!
    https://www.facebook.com/Patchdj

  3. #3
    Tech Guru
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Northern Ireland
    Posts
    1,141

    Default

    traktor doesn't see the SX2 as an HID device, hence you're scratching with midi...it does and will drift. you can adjust sensitivities in settings but that about it
    Traktor Scratch Pro 2.7, MBP 13", iPad 2 & TouchOSC, Allen & Heath Xone 1D, Pioneer DJM900, Mackie d.2, Pioneer CDJ800 x2, Technics SL1210MK2 x2, NI Audio 8 DJ, Dicers, Pioneer DDJ-SX2 w/ Serato DJ 1.7

  4. #4
    Tech Mentor
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    124

    Default

    Thanks Chris
    Do you mean adjust sensitivities within Traktor if so where?
    Thanks Bart

  5. #5
    Tech Guru
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Northern Ireland
    Posts
    1,141

    Default

    Quote Originally Posted by bartjunited View Post
    Thanks Chris
    Do you mean adjust sensitivities within Traktor if so where?
    Thanks Bart
    yes, in the mapping for the jog wheels
    Traktor Scratch Pro 2.7, MBP 13", iPad 2 & TouchOSC, Allen & Heath Xone 1D, Pioneer DJM900, Mackie d.2, Pioneer CDJ800 x2, Technics SL1210MK2 x2, NI Audio 8 DJ, Dicers, Pioneer DDJ-SX2 w/ Serato DJ 1.7

  6. #6
    Tech Mentor
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    124

    Default

    Ok im being stupid but I don't know where u mean. Within controller manager I can't see where this can be?
    Last edited by Stewe; 01-11-2019 at 04:27 AM.

  7. #7
    DJTT Mapping Ninja Moderator Stewe's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    MIDI
    Posts
    7,273

    Default

    Quote Originally Posted by bartjunited View Post
    Ok im being stupid but I don't know where u mean. Within controller manager I can't see where this can be?
    Look up for "Jog Turn" commands. Once you locate those click on each command (there may be 4 different commands one for each deck in Traktor) and adjust the rotary sensitivity.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •