[Traktor how to] (Almost) Universal Modifiers
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Tech Guru lethal_pizzle's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Maida Vegas, London
    Posts
    2,816

    Default [Traktor how to] (Almost) Universal Modifiers

    It is possible to pass modifier states across devices.

    This involves setting the target device to 'All ports' in the Controller preferences, and then adding a modifier in the target device that responds to the same channel and CC# or note as the modifier on the sending device.

    Ensure your gear is using different MIDI channels to avoid unwanted MIDI clashes. If you want to involve your keyboard, some Bomes trickery will be required.

    An example:
    I have a VCI-100 with the djtechtools mapping, broadcasting on MIDI channel 1. I also have a Nanopad, broadcasting on channel 10.

    The shift button on the VCI-100 is Ch1-Note-A#6. It sets M7=1 Type=Button on HOLD.

    In the controller preferences I set the Nanopad MIDI input to 'All ports'. Then I add a control. I will use M7 for simplicity.

    Set M7=1 Type=Button to HOLD on Ch1-Note-A#6.

    Hey presto, you can now use the shift button on the VCI as a shift button on the Nanopad.
    Last edited by lethal_pizzle; 01-23-2010 at 03:58 PM.
    DJTT Nu Disco Mix Train Vol 1
    beats and balearic bobs in north-west london
    iTunes podcast
    soundcloud

  2. #2
    Tech Guru Chilly's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Detroit
    Posts
    1,306

    Default

    Brilliant!

  3. #3
    Tech Guru
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Zurich
    Posts
    855

    Default

    havent tried this out, but sounds like a neat little trick. that being said, when i had my vci-100 listening on all ports it did all sorts of weird stuff, but i will need to review once more if any of my attached controllers were sending stuff back on the same channel as the vci.
    Traktor Pro 2.5.0, Mixxx 1.9.1, Massive, Ableton Live 8
    MBP 15" 8GB RAM OS 10.7.4, Audio Kontrol 1, Audio 2 DJ, Sennheiser HD-25 II
    DJTT VCI-100SE Arcade, Akai LDP8, M-Audio Pro Keystation 88, Novation Launchpad, iTM DJ
    ifnotwhynot.me | soundcloud.com | fairtilizer.com | digitaldj planet | digitaldj music

  4. #4
    Tech Guru
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Zurich
    Posts
    855

    Default

    hmm thinking about it some more .. i guess my issues originated from the fact that i probably had multiple devices on channel 1. i guess with this approach it becomes important again to cleanly separate the channels.
    Traktor Pro 2.5.0, Mixxx 1.9.1, Massive, Ableton Live 8
    MBP 15" 8GB RAM OS 10.7.4, Audio Kontrol 1, Audio 2 DJ, Sennheiser HD-25 II
    DJTT VCI-100SE Arcade, Akai LDP8, M-Audio Pro Keystation 88, Novation Launchpad, iTM DJ
    ifnotwhynot.me | soundcloud.com | fairtilizer.com | digitaldj planet | digitaldj music

  5. #5
    Tech Guru sarasin's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Cape Town
    Posts
    5,082

    Default

    fuck thats PROMISING!!!

    I have just added a 2nd midi device....and already am outta buttons and knobs!



    CHEERS BRO!

    Awesome find!
    APC80:STR8-100's+Ortofon Concorde Scratch\Electro:ButterRugz:TSP2-NI Audio4DJ:Xone22+Innofader:MacBook Pro 15"
    www.soundcloud.com/djsarasin
    www.youtube.com/adriansarasin

  6. #6
    Tech Guru sarasin's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Cape Town
    Posts
    5,082

    Default

    fuck thats PROMISING!!!

    I have just added a 2nd midi device....and already am outta buttons and knobs!



    CHEERS BRO!

    Awesome find!
    APC80:STR8-100's+Ortofon Concorde Scratch\Electro:ButterRugz:TSP2-NI Audio4DJ:Xone22+Innofader:MacBook Pro 15"
    www.soundcloud.com/djsarasin
    www.youtube.com/adriansarasin

  7. #7
    Tech Guru
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    West Coast, United States
    Posts
    631

    Default

    I "make" global modifiers by setting up the same modifiers in each of two Traktor Logical Controllers (different buttons activate of course), then use bomes or midipipe as the "connection" between the two. A bomes in-->controller out, Logical Controller needs to be added in Traktor for every unit that needs to "respond" to the press of a button on a different controller.

    The tricky part is trying to figure out which of your commands need to be under what Logical Controller..
    MacBook 2.4GHz, 6GB, Traktor Pro, Ableton Live, Bomes MT, Audio Kontrol 1, Vestax VCI-100 SE Custom, M-Audio Axiom 25, Akai APC40, NI Maschine, 2x Midi Fighters (c/o DJ TechTools - Thanks!!)

    Mixcloud DJ Sets

  8. #8
    Tech Mentor minimal's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Montreal, Quebec
    Posts
    258

    Default

    Hey, this sounds really cool, thanks!

    & so does midipipe

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •