Volume Peak Meters
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 23
  1. #1
    Tech Wizard
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    76

    Default Volume Peak Meters

    Hey guys


    Had a house party a week ago and a hell of a time.
    the only thing that bothered me is the volume levels.
    i thin u agree that traktors volume peak meters are way to small and
    almost unusable.
    then i had an idea to use the recorders peak meters for leveling.
    its way better, it feels way better to use that than the peaks on the small
    meters on the top.
    just wanted to share that with you.
    yes u dont see the FX on the deck B but thats the way it is.
    maybe u can live with that.
    i think its more important that the volume stays the same than to see the FX settings at the whole time.

    enjoy

    greetings

  2. #2
    DJTT Moderator bloke Karlos Santos's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Next to a canal in England.
    Posts
    9,028

    Default

    Yeah this is a great tip.

    My friend has the Recorder meter on permanently .

    I agree that the Master Meter is not informative enough at all especially if you keep Traktors Master volume low.

    Ive been looking for an on screen Volume meter for ages. ive seen a PC one but not a Mac.

    Richie Hawtin has one but i guess Minus made it for him.

  3. #3
    Tech Mentor
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    322

    Default

    Good thought...

    personally I leave the autogain on, set master out down a few notches so the limiter doesn't kick in, and route main out to ch 1 and monitor out to ch 2 on my mixer. I do all my mixing internally with my vci-100, but then run everything out through my dns-300 so I can keep an eye on my levels

  4. #4
    Tech Guru
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    NL, Canada
    Posts
    861

    Default

    Quote Originally Posted by Karlos Santos View Post
    Yeah this is a great tip.

    My friend has the Recorder meter on permanently .

    I agree that the Master Meter is not informative enough at all especially if you keep Traktors Master volume low.

    Ive been looking for an on screen Volume meter for ages. ive seen a PC one but not a Mac.

    Richie Hawtin has one but i guess Minus made it for him.
    Where did you see this onscreen volume meter for PC's?
    Traktor Scratch Pro, Ableton Live 8, MacBook Pro 13'', Traktor Kontrol S4, Traktor Kontrol X1, , Midifighter, NI Audio 6 DJ, HDJ-2000 Headphones, UDG Producer Bag.
    Original Productions: https://soundcloud.com/alligator
    My Duo Productions: https://soundcloud.com/rockafellers
    Facebook Fanpage -->http://www.facebook.com/djalligator123

  5. #5
    Tech Guru
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    NL, Canada
    Posts
    861

    Default

    Also when mixing externally, should you just concentrate on the volume levels on your mixer rather than internally in the software?
    Traktor Scratch Pro, Ableton Live 8, MacBook Pro 13'', Traktor Kontrol S4, Traktor Kontrol X1, , Midifighter, NI Audio 6 DJ, HDJ-2000 Headphones, UDG Producer Bag.
    Original Productions: https://soundcloud.com/alligator
    My Duo Productions: https://soundcloud.com/rockafellers
    Facebook Fanpage -->http://www.facebook.com/djalligator123

  6. #6
    DJTT Moderator bloke Karlos Santos's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Next to a canal in England.
    Posts
    9,028

    Default

    Ooh ill have to check my web History on my Mac at my g/fs house for that later.

    I might have got it wrong but there was like a page of different Meters, old VU style with the needle to LED style horizontal or vertical.

    Will post up when i find the page.

    i think i was searching Google on "on screen VU meter"

    K

  7. #7
    Tech Mentor derschaich's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Munich
    Posts
    412

    Default

    got one of the LEDs (the top left one) of my vci mapped to the overload of the recorder, so i always have an eye on the levels, no matter how far the master is going. helps to keep the level of you mix smooth...

  8. #8
    Tech Wizard
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    76

    Default building VU meters

    Is there a possibility to build such meters with plugs on them
    something like a box with leds in it with audio in and audio out kinda thing
    that cant be so complicated to build but it would be worth gold
    there are components that u can find on the internet.
    maybe we should make such a project or something
    there are guys that 4 sure know how to do this
    maybe even a new DJTT product

  9. #9
    Tech Guru BradCee's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Amazingstoke, UK
    Posts
    4,464

    Default

    Quote Originally Posted by derschaich View Post
    got one of the LEDs (the top left one) of my vci mapped to the overload of the recorder, so i always have an eye on the levels, no matter how far the master is going. helps to keep the level of you mix smooth...
    how did you map that? please share

    Win 7 / 2x Reloop Contour / Numark M6 /Traktor Pro 2.5
    SoundCloud

  10. #10
    DJTT Moderator bloke Karlos Santos's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Next to a canal in England.
    Posts
    9,028

    Default

    Quote Originally Posted by Abyrne7 View Post
    Where did you see this onscreen volume meter for PC's?
    Heres the page. Now ive no idea if these are what we have been discussing but they look right ?

    Have a lookie:
    http://www.darkwood.demon.co.uk/PC/meter.html

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •