question regarding beatgriding??
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Tech Mentor
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Australia
    Posts
    222

    Default question regarding beatgriding??

    hi all i just had a quick question and was wondering if someone could help me..

    i have discovered that some of my songs need to be gridded to be 100% correct..

    i was wondering if i didnt want to fix them.. as long as the song im mixing with is the same bmp i can just beat match by ear?

    is this the same as beatgriding my songs or will they go out of time again??

    thanks heap!

  2. #2
    DJTT Moderator Dude Jester's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    New Zealand
    Posts
    12,370

    Default

    You don't need beatgrids to match beats by ear mate
    I spend countless boring hours gridding tracks but there will always be ones that either arent gridded at all, or that you screwed up on.
    Acer E5 i7 2TB 16GB ~ 512GB SSD ~ WIN 10 ~ TSP 2.11 ~ AUDIO 6 ~ X1 ~ DN-X1600 ~ X1 ~ SPECTRA ~ TWISTER ~ ATH-PRO500 MK2 ~ AT2020 MIC

    "This aggression will not stand, man."

  3. #3
    Tech Mentor
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Australia
    Posts
    222

    Default

    thank, that what i thought!

    ill just stick to loading the tracks, an doing the rest by ear

  4. #4
    DJTT Moderator Dude Jester's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    New Zealand
    Posts
    12,370

    Default

    ok mate if you are going to mix everything by ear you can actually turn the phase meter off in the deck preferences. ohtherwise it can be a distraction swinging left and right all the time.
    Acer E5 i7 2TB 16GB ~ 512GB SSD ~ WIN 10 ~ TSP 2.11 ~ AUDIO 6 ~ X1 ~ DN-X1600 ~ X1 ~ SPECTRA ~ TWISTER ~ ATH-PRO500 MK2 ~ AT2020 MIC

    "This aggression will not stand, man."

  5. #5
    Tech Mentor
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Australia
    Posts
    222

    Default

    is that the yellow line thing with shows if its in "sync"

    if so isnt it already removed in the new 3.5tsi??

    if so

  6. #6
    DJTT Moderator Dude Jester's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    New Zealand
    Posts
    12,370

    Default

    Yep thats right.
    Acer E5 i7 2TB 16GB ~ 512GB SSD ~ WIN 10 ~ TSP 2.11 ~ AUDIO 6 ~ X1 ~ DN-X1600 ~ X1 ~ SPECTRA ~ TWISTER ~ ATH-PRO500 MK2 ~ AT2020 MIC

    "This aggression will not stand, man."

  7. #7
    Tech Mentor
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Ireland, Belfast
    Posts
    189

    Default

    if your using vinyl/cd's to mix its doesnt matter. however i found (by trying to cut corners) that not beatgridding and doing it by ear through midi the mixes never did sound as tight or perfected as they did when they have been gridded. thats why now i alway grid the tracks i plan on playing but theres always the tracks that dont get round to or some oldies that are picked out that you just ave to do by ear

  8. #8
    Tech Guru sarasin's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Cape Town
    Posts
    5,082

    Default

    I find that its SELDOM spot on.

    I take a track that is 100% ...and beatmatch by ear and then adjust the grid.

    The result is that its SO damn tight.....you can hardly hear its 2 tracks.

    APC80:STR8-100's+Ortofon Concorde Scratch\Electro:ButterRugz:TSP2-NI Audio4DJ:Xone22+Innofader:MacBook Pro 15"
    www.soundcloud.com/djsarasin
    www.youtube.com/adriansarasin

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •