quantizing DD in ableton with dummyclips!!!(video)
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12
  1. #1
    Tech Mentor
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Bay Area Cali
    Posts
    355

    Default quantizing DD in ableton with dummyclips!!!(video)

    here is a video showing how you can quantize decadances actions inside of ableton live using dummy clips on a midi channel sending into decadance.

    in the video I use 2 dummy channels, 1 for deck A and 1 for deck B, I also created a few cue point juggle patterns that can be launched as a clips.

    there is a clip for play, cue 1, 2, 3 & 4 as waell as 2 cue pattern clips on A (just 2 for now, its a work in progress)

    so check it out, I'm working on a longer more complex mix to do a video for.

    [ame]http://www.youtube.com/user/MichaelOHaganMusic#p/u/8/BfH4RRLhW8M[/ame]


    let me know what you think.

  2. #2
    Tech Guru
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    924

    Default

    That was the shit dude, great stuff, and thanks for posting.

    I'm down to see a more in depth tutorial of how you did this

  3. #3
    Tech Mentor
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Bay Area Cali
    Posts
    355

    Default

    I'm gonna do a deeper more detailed one this week, hopefully with a screen cap that wont look all fuzzy and some direct audio in.

  4. #4
    DJTT Infectious Moderator photojojo's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Sherman, TX
    Posts
    13,939

    Default

    If your on a Mac Quicktime player has a screen capture feature built in.
    Chris Jennings FHP

    Podcast - Soundcloud - Mixcloud - Beatport Charts - x

  5. #5
    Tech Mentor
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Bay Area Cali
    Posts
    355

    Default

    I'm trying to use copernicus but it crashes everytime, my quicktime is leapord, there is no screen capture (video) option that I know of, it still shows all the grey'd out commands and asks you to upgrade to quicktime pro, which is funny being that there is no longer an upgrade, its just a full part of snow leopard.

    any other free screen capture programs out there for video?

  6. #6
    DJTT Infectious Moderator photojojo's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Sherman, TX
    Posts
    13,939

    Default

    Open the Quicktime player > file > new screen recording. At least it's that way for me on my MBP running 10.6.3.

    EDIT: sorry , i just looked on my iMac running 10.5.8 and it's not there. Could always upgrade. It's cheap.
    Last edited by photojojo; 05-10-2010 at 06:06 PM.
    Chris Jennings FHP

    Podcast - Soundcloud - Mixcloud - Beatport Charts - x

  7. #7
    Tech Mentor
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Bay Area Cali
    Posts
    355

    Default

    I'm on live 6 which is not snow leopard compatible, so it would not be a cheap upgrade overall, $29 for SL, & $250 for live 8, thank you for the suggestion though.

  8. #8

    Default DD Ableton

    Mike,

    That's a cool video.

    I am trying to set something up that's similar -- have DD controlled by Ableton dummy clips. Also, am trying to drop Ableton loops on separate tracks, and theoretically if everything is at the same tempo they should line up. But I'm getting varied latency -- e.g., DD and Ableton don't trigger start exactly on. It sounds terrible. Not sure if I am describing this well - but do you know what I mean?

    Basically, launch a DD deck with a clip, then drop a separate breakbeat on top - can you get them to sync right up? If so, any help is appreciated!

    Thanks,

    Loopscious

  9. #9
    Tech Guru Patch's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Bristol, UK
    Posts
    6,467

    Default

    I love that! Does it work with Deckadance in Vinyl Control Mode? Because if it does - I'll be buying me some Deckadance!!!
    DJ'ing: 2x1200MK2, DJM 850, Dicers, F1, Zomo MC-1000, Sony MDR-v700, i7 Win 10 HP Envy
    Production: Ableton Live 8 and a mouse, Sennheiser HD400, Sony VAIO

    Click HERE to D/L Free Tracks from Soundcloud!!!
    https://www.facebook.com/Patchdj

  10. #10
    Tech Mentor
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Bay Area Cali
    Posts
    355

    Default

    Quote Originally Posted by Patch View Post
    I love that! Does it work with Deckadance in Vinyl Control Mode? Because if it does - I'll be buying me some Deckadance!!!
    yes it should, I dont have decks w/DVS at the moment but I have run DD as a vst with timecode cdj's before and it worked fine, cue points are still midi mapped under dvs control so it will be no problem.

    *edit* also DD has a demo so you can try it out and see if you like it and the developer says they're going from 4 cue points to 8 as soon as possible, they generally update quickly and steadily.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •