Experienced Dj Beat-matching Problems In Traktor Pro
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17
  1. #1
    Tech Mentor
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Ireland, Belfast
    Posts
    189

    Default Experienced Dj Beat-matching Problems In Traktor Pro

    Hi I have been DJ'ing for a long time and know for a fact I can DJ but was lately worried of my beat-matching within traktor. I have had it for nearly 2 years now and have had this problem some time. Anytime I use pioneer cdj's or my technics I can beatmatch perfect. However since one of my technics pitch benders have went I have been using purely midi controllers for making mixes in traktor. Problem is I haven't been doing a good job of it even after beatgridding the tunes. One of my friends even commented on it before and this is me altering the tempo bend etc. This problem only really occurs during trance with the beats. I mean its synced perfectly and good and then next thing a few beats are out then its tight and fixed next thing you no its straying ever so slightly again and can never be fixed. It's almost like I am at begginer mode again though its only ever in Traktor with midi controllers. I thought it was the end of my days until I noticed I never had this problem when playing on cd'j's/technics without using traktor and just normal vinyl/cd's.

    I have been told it could be something to do with the latency but not too sure. Have somehow deleted my manual or I would have been straight into that but it's gone beyond annoyance and has got to the point of me not wanting a S4 now because of it.

    Is this a latency problem?? And if so how can I fix it?

  2. #2
    Tech Guru
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    London, UK
    Posts
    588

    Default

    Could be a hardware issue with your controller faders?

  3. #3
    Tech Mentor
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Ireland, Belfast
    Posts
    189

    Default

    I Could be i am not too sure at all. I mean it sounds fine when I do it internally and match the beats up while the crossfaders in the middle and doesnt go astray. Just need to see what it is causing this so I can fix it asap

  4. #4
    Tech Mentor Villinus's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Berkeley, Ca
    Posts
    297

    Default

    Just adjust the latency settings in preferences till you get a responsive drop with the cue button.

    What controller are you using?

  5. #5
    Tech Mentor
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Ireland, Belfast
    Posts
    189

    Default

    I am using 3 controllers

    Akai MPD24, Akai MPD8 and a Evolution UC-33e and the Audio 8.

  6. #6
    Tech Guru sarasin's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Cape Town
    Posts
    5,082

    Default

    It could be that the track or tracks in question are losing time slightly.

    Are they Wav's fro ma CD? or....

    Have you tried adding more grid markers in the area where it goes out?

    OR is it totally random?
    APC80:STR8-100's+Ortofon Concorde Scratch\Electro:ButterRugz:TSP2-NI Audio4DJ:Xone22+Innofader:MacBook Pro 15"
    www.soundcloud.com/djsarasin
    www.youtube.com/adriansarasin

  7. #7
    Tech Mentor
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Ireland, Belfast
    Posts
    189

    Default

    The beatgridding is fine etc because I try it when it in internal mode with nothing externally plugged into my laptop.

    I did alter the Audio Latency and it does seem to be working..... However how do I make sure and know that I am putting my audio latency at the best level??

  8. #8
    Tech Mentor
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Ireland, Belfast
    Posts
    189

    Default

    booomp

  9. #9
    DJTT Infectious Moderator photojojo's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Sherman, TX
    Posts
    13,939

    Default

    What did you set your latency to? I have mine at 11.5ms on a Mac Book Pro.
    Chris Jennings FHP

    Podcast - Soundcloud - Mixcloud - Beatport Charts - x

  10. #10
    Tech Mentor
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Ireland, Belfast
    Posts
    189

    Default

    Mine is at 44.5ms on a Macbook just. I want to know how I can set it to its best setting instead of playing the guessing game. I think I had it at 11.5 before though

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •