Studio Monitor Help Please!!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14
  1. #1
    Tech Convert
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    13

    Default Studio Monitor Help Please!!

    ok i went into my local GC to buy some studio monitors.
    i was going to buy some M-Audio BX5A for $199.99.
    when im the register the guy starts asking about my set up that i have.
    so i tell im i have 2 Technics mk2 1200 and a Technics SH-DJ1200 Mixer.
    then he says are my outputs on my mixer balanced or not?
    i tell him there not balanced.
    then he tells my that i need a direct box and if i dont get 2 direct boxs (one for ea. monitor) that i will ruin the preamps or some part on the monitors.
    so i wanted to know if anyone has ever heard of this or is it just to have my buy more since they work on commission.
    any input on this would be great.
    thanks in advance for your help

  2. #2
    Tech Guru djproben's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Hollywood, CA
    Posts
    2,705

    Default

    As far as I know you won't ruin anything; you just might get some hum in suboptimal conditions. Besides, the BX5as have TRS inputs that I'm pretty sure will accept unbalanced TS inputs with no problem. This is an example of why I never trust advice from the Guitar Center people without double checking it.

  3. #3
    Tech Guru djproben's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Hollywood, CA
    Posts
    2,705

    Default

    PS besides, I know for a fact that Guitar Center carries a Behringer DI box that has 2 channels so you could get one box for two channels. Yet his advice was you need two of them? Bastard....

  4. #4
    Tech Convert
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    13

    Default

    yea they do have a trs input that takes an unbalanced input. yea i thought it was a load of sh** when they were trying to sell me about $100 in extra stuff that i never heard i needed especially since im using the monitors for practice.

  5. #5
    Tech Convert
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    13

    Default

    Quote Originally Posted by djproben View Post
    PS besides, I know for a fact that Guitar Center carries a Behringer DI box that has 2 channels so you could get one box for two channels. Yet his advice was you need two of them? Bastard....
    yea i asked for one that does two channels and they should me sum but told me the price was around $100 and the ones they were trying to sell me were Two Live wire direct boxes for $30 ea.

  6. #6
    Tech Guru Coldfuzion's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Southern California
    Posts
    2,100

    Default

    Seriously. I'm lucky the guys at my local ones know their stuff (well most of them). I've been dealing with a Guitar Center a little further away since I had to pick up my second monitor from them, and I swear to God if I lived closer to them I think I would go in there and punch the shit out of a few of them. And that's not even cause of technical advice, its cause they're fucking idiots and don't know how to ship, etc correctly. If I had to go to them for technical advice I think I would truly kill someone.

  7. #7
    Tech Guru djproben's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Hollywood, CA
    Posts
    2,705

    Default

    Quote Originally Posted by rudy_c View Post
    yea i asked for one that does two channels and they should me sum but told me the price was around $100 and the ones they were trying to sell me were Two Live wire direct boxes for $30 ea.
    Weird; the Behringer I got from them was like $20, maybe even less. That was a few years back but still...

  8. #8
    Tech Mentor rhombus_77's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    458

    Default

    I run two m-audio av 40s directly off my audio 8 sound card. The 40s are a step down from the BX5As. I am assuming the are balanced. I have no problems
    PC | TSP2 | A8 | S4 | X1 | T1200MK2

    Beat Gridding Tutorial

  9. #9
    Tech Convert
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    13

    Default

    I dont know it had to do with with that amps the bx5a's have because they're bi-amped. but after some research and calling around. the majority of the people i spoke to said i didnt need any of that an then when i went back and spoke to a manager he also told me i didnt need none of the extra stuff all i needed was a rca to 1/4 or a rca to xlr cable to go from my mixer to the monitors.

  10. #10
    Tech Convert
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    13

    Default

    PS all the direct boxes do is convert the rca signal from -10 to a positive 4.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •