Sample rate 44100, 48000 or 96000 when using 320kbps?
Page 1 of 4 1234 LastLast
Results 1 to 10 of 40
  1. #1
    Tech Wizard
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    North east, England
    Posts
    47

    Default Sample rate 44100, 48000 or 96000 when using 320kbps?

    I'm using Traktor S4 PRO as my software & all the MP3's I purchase are 320Kbps.

    So what would be the best sample rate to use 44100, 48000 or 96000 when using 320kbps?

    I understand if using WAV's then 96000 would be the best option and keep the highest quality, but with 320kbps mp3 do's would it be best to drop it to 48000?

    At the moment i have it set to 96000, was wonder what other people have theirs set to & what bit rate the files they use are?

  2. #2
    Banhammerized theory28's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    3,974

    Default

    44100 is all you need
    Become a Fan, And View My Latest Mixes | DJTT Chatroom (FB)
    Quote Originally Posted by photojojo View Post
    If the pack of lions are in sync then they're not real lions so it doesn't count.

  3. #3
    Tech Wizard
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    North east, England
    Posts
    47

    Default

    The reason I use it the way I do is on 96000 with a buffer of about 320 I get a latency of about 7.1ms.

  4. #4
    DJTT Administrator del Ritmo padi_04's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Argentina
    Posts
    6,523

    Default

    Mp3 have a sample rate of 44100. The only thing you earn with increasing it in Traktor is CPU usage.

  5. #5
    Tech Wizard
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    North east, England
    Posts
    47

    Default

    What have most you guys got your

    A, Sample rate

    B, Buffer size in mb
    set to?

    & whats the latency/processing time in ms with the setting you using?

  6. #6
    Tech Wizard
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    North east, England
    Posts
    47

    Default

    They can also be 48000 so I guess that will be my new setting as I don't play WAV's.

    But why can i achieve a lower Latency/process time with a higher sample rate?

  7. #7
    DJTT Administrator del Ritmo padi_04's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Argentina
    Posts
    6,523

    Default

    Sample Rate: 44100
    Buffer: 128

    Procesing: 2,9ms
    Output: 2,3ms
    Overall: 5.2ms

  8. #8
    Tech Wizard
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    North east, England
    Posts
    47

    Default

    I've just done a little experiment there and I'm not happy with NI!

    If I use the S4's sound card I get a lot higher latency than what I do with the same settings on my Pre sonus audiobox usb (external usb soundcard)!!!!

    For e.g.

    Audio Device - Traktor Kontrol S4 (core audio)
    Sample Rate - 48000
    Latnecy 128 - processing 2.7 output 5.7 overall 8.4

    Audio Device - AudioBox USB (core audio)
    Sample Rate - 48000
    Latnecy 128 - processing 2.7 output 1.5 overall 4.2

    Thats a massive difference!

    I have one theory that it could be to done with when using a external USB sound card all sound is handled by one USB cable and the NHL/midi by the other!
    Either that of the sound card in the S4 (or drivers) are less than desirable.

    The down side to using the S4 as a controller and dedicating a usb sound card is that the master volume is controller by the soundcard not the S4 and the headphones don't work =(

    I want my S4 sound card to have the results the USB sound card gets. If it is to do with amount of able I wouldn't have minded the putting 2 on the S4 and saying the reason we have add the 2nd one with to handle the sound to make it shit hot!

    any thoughts?

    Anythoughts
    Last edited by DJ Shifty Sheep; 03-13-2011 at 11:35 PM.

  9. #9
    Banhammerized theory28's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    3,974

    Default

    did you try going lower? or is that just the default latency?
    Become a Fan, And View My Latest Mixes | DJTT Chatroom (FB)
    Quote Originally Posted by photojojo View Post
    If the pack of lions are in sync then they're not real lions so it doesn't count.

  10. #10
    Tech Wizard
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    North east, England
    Posts
    47

    Default

    I could go lower at the risk of audio drop outs!

    My main point is that my S4 sound card is 4.2ms SLOWER than running a external one on exactly the same settings!

Page 1 of 4 1234 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •