loop rolls
Results 1 to 10 of 10

Thread: loop rolls

  1. #1
    Tech Mentor ranzerox's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Austin, TX
    Posts
    304

    Default loop rolls

    another question from the fabulous... me...

    this should be a quick one: when i use a loop roll, for building up or something (i.e. from 1/2 - 1/4 - 1/6 - etc. to 1/32) but its in the same song, when i release it it sounds lame cause it just plays a small count before the breakdown. i doubt anyone can understand that.

    so better: serato has the feature where once you stop the loop it returns you to the spot on the track where you wouldve been without a loop. anything similar i can try in traktor? besides beatmasher? since all my fx spots are filled

  2. #2
    Tech Mentor seitz's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    430

    Default

    beat mashers the only one to do it from my knowledge. Just doing manual loops and then cutting them will not give you what you want

    however you could use a manual loop and then set a cue put when u want it to drop

  3. #3
    Tech Mentor ranzerox's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Austin, TX
    Posts
    304

    Default

    sounds complicated lol. ill try it though, thank you

  4. #4
    Tech Mentor
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Southern Ontario, Canada
    Posts
    244

    Default

    Its no that much of a pain if you have a few buttons setup for it as a the instant gratification mapping

  5. #5
    Tech Guru ponyboy's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    London, home of the Pony.
    Posts
    509

    Default

    Setting the cue point at the end of a build up works, so you loop roll then hit cue at the point where your bass drops or whatever....listen doesn't know you just cut out x amount of bars or what not, sorted.

    Loop rolls sound dud anyway....so old fashioned imo. (I still do them when messing about indoors but otherwise I am not a fan)
    Tony the Pony.
    My soundcloud page. House, mainly.

    Mixcloud & Website coming soon.

  6. #6
    DJTT Infectious Moderator photojojo's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Sherman, TX
    Posts
    13,939

    Default

    If by playing a small count before the breakdown you mean it's coming in just slightly off beat try turing quantize off.
    Chris Jennings FHP

    Podcast - Soundcloud - Mixcloud - Beatport Charts - x

  7. #7
    Tech Mentor Michielygil's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Dordrecht, The Netherlands
    Posts
    470

    Default

    Using beatmasher will do. Pretty easy when you assign a knob to the length of the beatmasher.

    If you want a bigger effect, try working with a cue point right after a big release. Do your looprol and then go to the big explosion cue point for added dramatic effect.
    2x A. Audio HTD 4.5 | Sony MDR 7506 | Xone:4D | Sony Vaio E i7 | 2x KRK 8 | Traktor Scratch Pro 2 | Launchpad | NI Maschine | NI Komplete 8 | Ableton Live 9

  8. #8
    Tech Mentor Buffalo Ill's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Bristol, UK
    Posts
    210

    Default

    Instant. Doubles.

  9. #9
    Tech Mentor
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    336

    Default

    You copy the track over to the other deck and slam the cross fader across when you finish the beat roll
    Mixes and Productions on Soundcloud

    VCI-100 SE - DJ I/O - MacBook Pro 13" - TMA-1 Headphones

  10. #10
    DJTT Dominator JesC's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    127.0.0.1
    Posts
    5,612

    Default

    to get a loop roll style FX on traktor you would have to make a button to work as the beatmasher + drop a hotcue at the same time. So when you release the button it plays from that hot cue. with a little mapping knowledge and some time you can do it.
    Controllerist: Think different | SoundCloud | MixCloud | Twitter |

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •