Maschine + Traktor Q's
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16
  1. #1
    Tech Wizard TrailerPark's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Melbourne, Australia.
    Posts
    74

    Default Maschine + Traktor Q's

    Hey there,

    These questions may have already been answered in the forum but I have a few so I thought that it would be a good idea to ask them all together and hope that I get a helpful reply or two.

    I currently use Traktor (haven't upgraded to 2 yet..) for my live sets, I'm a mashup artist/DJ and I mostly pre-produce tracks and then throw them together with some basic mixing when I play live, I use a lot of effects and such for the mixes and transitions between each little mash snippet - more often than not the mashes are at completely different tempos.

    I am currently using a VCI-100se and Audio 2 with Traktor Pro.

    What I want to do:

    I want to get a Maschine, I want to only use the Maschine for my live sets. I want to be able to map Maschine to Traktor (watched a few dubspot vids on how to do this) to be able to cue, play and effect the pre produced mashups that I have.

    What I also want to be able to do is to play beats live as transitions. So when one mash track is finishing I will play a beat over the end of it and continue that beat through for a couple of bars and then blend it into the start of the next mash. So that the music and beat will be continuous with hopefully not much of a drop in energy between the mashes.

    What I want to know is:

    Can I map Maschine to Traktor and still be able to make use of the Maschine's beat making and playing functions at the same time? So can I Play a mash in Traktor on deck A, put some beats in between with the Maschine, then play a mash on deck B?

    Another question is, if I CAN do the above, can I adapt a Midifighter mapping to one of the Maschine's banks? Because the Maschine has the same amount of pads as the Midifighter has buttons I thought it would be good to be able to have one bank controlling Maschine functions, one bank controlling Traktor functions and one bank controlling Midifighter functions?

    I may be biting off more than I can chew here, but where else would I possible go to ask such questions. I don't want to go out and spend the little money I have on a Maschine if I get it home and realise that I can't do with it what I want to do.

    I also realise that I can do this all if I keep the VCI-100se and the Maschine and use them in conjunction. Well I'm pretty sure I can do that anyway - the problem with that is that I'm not made of money and I don't want to be lugging too much gear around.

    Answer away my friendly DJ tech nerds
    VCI 100se l Audio 2 DJ l Traktor Pro l 13" Macbook l

  2. #2
    Banhammerized theory28's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    3,974

    Default

    sorry, im not reading all that. im assuming you want to use your maschine with its software AND traktor

    if so, the only way i can see this working in traktor is if you have a spare button mapped to be a modifier.

    then have all your functions mapped to be when m1 = 1

    then have it in revers in maschine, if thats possible.

    esentially you want it so that in traktor, when m1= 0 the buttons do nothing in traktor, but in maschine the map is in reverse, so now it works there.

    now when m1= 1, everything in traktor works, but not in maschine

    i think i spelled maschine like 3 different ways. my eyes hurt.
    Become a Fan, And View My Latest Mixes | DJTT Chatroom (FB)
    Quote Originally Posted by photojojo View Post
    If the pack of lions are in sync then they're not real lions so it doesn't count.

  3. #3
    Tech Wizard TrailerPark's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Melbourne, Australia.
    Posts
    74

    Default

    Quote Originally Posted by theory28 View Post
    i think i spelled maschine like 3 different ways. my eyes hurt.
    Worth it!

    Thanks dude, I thought it might be something along those lines..
    VCI 100se l Audio 2 DJ l Traktor Pro l 13" Macbook l

  4. #4
    Tech Guru Steve Zorilow's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Montréal, Québec, Canada
    Posts
    1,236

    Default

    You could also Switch Maschine From MIDI to Native mode. But yes, everything is possible.
    Steve Zorilow: Facebook - Soundcloud - Mixcloud - Twitter

  5. #5
    Tech Wizard TrailerPark's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Melbourne, Australia.
    Posts
    74

    Default

    Quote Originally Posted by DJKeyWee View Post
    You could also Switch Maschine From MIDI to Native mode. But yes, everything is possible.
    So it's possible to do it all without the need to have the VCI as well? Or would I still need the VCI? would switching between the maschine and traktor functions be a simple thing that I would be able to do a lot in a live set?
    VCI 100se l Audio 2 DJ l Traktor Pro l 13" Macbook l

  6. #6
    Tech Guru Steve Zorilow's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Montréal, Québec, Canada
    Posts
    1,236

    Default

    To be honest, shifting from mode to mode, using a single button for multiple task is not my cup of tea, but yes you could do everything without a VCI. As long as you're not too drunk, everything should run smoothly
    Steve Zorilow: Facebook - Soundcloud - Mixcloud - Twitter

  7. #7
    Banhammerized theory28's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    3,974

    Default

    wait.... so i was right in my theoretical way of doing this?

    holy crap. i feel like a god.
    Become a Fan, And View My Latest Mixes | DJTT Chatroom (FB)
    Quote Originally Posted by photojojo View Post
    If the pack of lions are in sync then they're not real lions so it doesn't count.

  8. #8
    Tech Wizard TrailerPark's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Melbourne, Australia.
    Posts
    74

    Default

    God damn, now I think I have to go out and buy a Maschine and see what I can do - guess I'm not eating for a few weeks.

    Does anyone else use a Maschine? Is it tops?
    VCI 100se l Audio 2 DJ l Traktor Pro l 13" Macbook l

  9. #9
    Tech Guru Steve Zorilow's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Montréal, Québec, Canada
    Posts
    1,236

    Default

    ME! ME! ME! And hell yeah, I like it.

    I'm nowhere a long time and skilled Maschine performer/musician, but it does what I want, the way I want.
    Steve Zorilow: Facebook - Soundcloud - Mixcloud - Twitter

  10. #10
    Tech Wizard TrailerPark's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Melbourne, Australia.
    Posts
    74

    Default

    Key Wee, what do you use it for? And do you use it in conjunction with something else or as a stand alone?
    VCI 100se l Audio 2 DJ l Traktor Pro l 13" Macbook l

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •