Behringer DDM4000 midi to usb cable, advice needed
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    Tech Convert
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    14

    Default Behringer DDM4000 midi to usb cable, advice needed

    Hi there, I recently bought a Behringer DDM4000 and the midi to usb cable I received with it doesn't work. Whether that is because its faulty or not compatible with the mixer I don't know.

    Here is the cable I have:

    http://www.amazon.co.uk/Keyboard-Int...4835465&sr=8-3


    What I'm trying to determine is what sort of midi to usb cable will work with my mixer and how much do I have to spend? Any advice would be much appreciated, Thank you.

  2. #2
    Tech Guru Patch's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Bristol, UK
    Posts
    6,470

    Default

    That's all you should need. Download this and check to see if any midi is getting INTO your computer from the DDM4K:

    http://www.midiox.com/
    DJ'ing: 2x1200MK2, DJM 850, Dicers, F1, Zomo MC-1000, Sony MDR-v700, i7 Win 10 HP Envy
    Production: Ableton Live 8 and a mouse, Sennheiser HD400, Sony VAIO

    Click HERE to D/L Free Tracks from Soundcloud!!!
    https://www.facebook.com/Patchdj

  3. #3
    Tech Convert
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    14

    Default

    Quote Originally Posted by Patch View Post
    That's all you should need. Download this and check to see if any midi is getting INTO your computer from the DDM4K:

    http://www.midiox.com/

    Ok, checked that, lights coming on on the cable itself but no input from the mixer. Iv tried using a friends cable and I had no issues with that, everything worked fine so I reckon theres a problem with the cable im stuck with. Question now is, what sort of cable do I need to get? Are all midi usb cables interchangeable with all mixers or do certain mixers require a certain cables with different capabilities?

  4. #4
    Tech Guru Patch's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Bristol, UK
    Posts
    6,470

    Default

    It's possible that you just got a dud cable. if you've used one that works, just buy one like that.
    DJ'ing: 2x1200MK2, DJM 850, Dicers, F1, Zomo MC-1000, Sony MDR-v700, i7 Win 10 HP Envy
    Production: Ableton Live 8 and a mouse, Sennheiser HD400, Sony VAIO

    Click HERE to D/L Free Tracks from Soundcloud!!!
    https://www.facebook.com/Patchdj

  5. #5
    Tech Convert
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    14

    Default

    Quote Originally Posted by Patch View Post
    It's possible that you just got a dud cable. if you've used one that works, just buy one like that.
    Cool, thanks for ur help

  6. #6
    Tech Guru
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    York, UK
    Posts
    3,428

    Default

    I have that MIDI adapter and it works fine for my keyboard. Only when plugged directly into the computer though, rather than through a hub.

    Is there something you have to enable on the DDM for it to send MIDI?

    Also the connectors on that adapter are confusing - I think IN connects to OUT on your mixer and vice versa.
    VCM100 / X1 / DJM250 / DJM900 / CDJ2000s / Maschine / Audio2+4 / 2i4 / HS8s / TSP 2.6.8
    Macbook Air i7-3667U+8GB 10.9 / Win7x64 i5-3570k+24GB


  7. #7
    Tech Convert
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    14

    Default

    Quote Originally Posted by makar1 View Post
    I have that MIDI adapter and it works fine for my keyboard. Only when plugged directly into the computer though, rather than through a hub.

    Is there something you have to enable on the DDM for it to send MIDI?

    Also the connectors on that adapter are confusing - I think IN connects to OUT on your mixer and vice versa.
    Dont think anything has to be enabled, tryed using a friends cable and that worked fine so i reckon its just a dud cable. No worries

  8. #8
    Tech Guru
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Desert Hot Springs, CA
    Posts
    763

    Default

    Quote Originally Posted by makar1 View Post

    Also the connectors on that adapter are confusing - I think IN connects to OUT on your mixer and vice versa.
    ^This.

    I used one of these: http://www.zzounds.com/item--MDOUNO m-audio midi sport uno.

    all cables are interchangeable. make sure the MIDI IN is going into the MIDI OUT of your mixer.
    Hardware: Akai Max49, Maschine, Equator D5 monitors, Saffire Pro 14
    Software: Logic, Maschine
    My Neighbors Listen to House Music.. Because They Have To.

  9. #9
    Tech Convert
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    14

    Default

    Quote Originally Posted by DJ Asand View Post
    ^This.

    I used one of these: http://www.zzounds.com/item--MDOUNO m-audio midi sport uno.

    all cables are interchangeable. make sure the MIDI IN is going into the MIDI OUT of your mixer.
    Tryed that, light on the adaptor is coming on when pressing buttons on mixer so signal is definitely being received but traktor isnt responding to it for some reason...

  10. #10
    Tech Guru
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    York, UK
    Posts
    3,428

    Default

    Have you set the correct I/O ports in the Controller Manager?
    VCM100 / X1 / DJM250 / DJM900 / CDJ2000s / Maschine / Audio2+4 / 2i4 / HS8s / TSP 2.6.8
    Macbook Air i7-3667U+8GB 10.9 / Win7x64 i5-3570k+24GB


Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •