Switching between using Traktor for Timecode and non-timecode
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18
  1. #1
    Tech Guru Superfreak's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    London, UK.
    Posts
    640

    Default Switching between using Traktor for Timecode and non-timecode

    I used to use Traktor Scratch Pro II with timecode CDs and Pioneer CDJs, 2 decks timecode and the other two decks no timecde, now I have Maschine and 4 tracks decks, everythings synced up with MIDI clock for Maschine etc.

    So, is it possible for me to set up timecode again, and be able to just switch back form my normal set up, to traktor with timecode, for when i just fancy using some decks? I have two Vestax TT's and would like to give my timecode vinyl a little spin, how do I go about doing this? So i can choose, when i play out, whether to play with my normal 4 track deck set up synced with maschine, or whether i just want to play with timecode vinyl, or CDJ.

    Should i set up timecode vinyl, and then export the settings, and then just load up which ever settings i want to use (normal, or time code cdjs or vinyl), is that right? Can i swap through them just like that when i want?
    Roland TB-3, Roland TR-505, Maschine MK1 2.0, Alesis VI25, Novation Impulse 25, Allen & Heath ZED 10, iMac 2.9 GHz i5 8GB RAM, MBP 15" 2.66GHz, Logic Pro 9, Logic Pro X, Ableton Live 8, Ableton Live 9, KRK Rokit 8 G5's, Editor Keys Monitor Guards, Traktor Scratch Pro 2, Audio 10, , Vestax PDX-d3s x2, Kontrol X1 x2, Lexicon Alpha USB Audio Interface,

  2. #2
    Tech Guru Superfreak's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    London, UK.
    Posts
    640

    Default

    In case I confused anyone, I want to be able to swap between JUST using the laptop for decks, to using timecode vinyl decks. I'd want everything else to remain the same like FX etc, but of course just be able to timecode vinyls, and then import settings to be able to go back to using laptop decks..
    Roland TB-3, Roland TR-505, Maschine MK1 2.0, Alesis VI25, Novation Impulse 25, Allen & Heath ZED 10, iMac 2.9 GHz i5 8GB RAM, MBP 15" 2.66GHz, Logic Pro 9, Logic Pro X, Ableton Live 8, Ableton Live 9, KRK Rokit 8 G5's, Editor Keys Monitor Guards, Traktor Scratch Pro 2, Audio 10, , Vestax PDX-d3s x2, Kontrol X1 x2, Lexicon Alpha USB Audio Interface,

  3. #3
    Tech Guru
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    York, UK
    Posts
    3,428

    Default

    Click a deck letter and choose Scratch Control?
    VCM100 / X1 / DJM250 / DJM900 / CDJ2000s / Maschine / Audio2+4 / 2i4 / HS8s / TSP 2.6.8
    Macbook Air i7-3667U+8GB 10.9 / Win7x64 i5-3570k+24GB


  4. #4
    Tech Guru Superfreak's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    London, UK.
    Posts
    640

    Default

    Is that all I have to do? Of course apart from using 2 extra RCA cables to connect, and setting the 2 Traktor decks that I want to use as timecode to 'phono' in the audio 10 control prefs. That's it?

    I don't need to actually do anything else?
    Roland TB-3, Roland TR-505, Maschine MK1 2.0, Alesis VI25, Novation Impulse 25, Allen & Heath ZED 10, iMac 2.9 GHz i5 8GB RAM, MBP 15" 2.66GHz, Logic Pro 9, Logic Pro X, Ableton Live 8, Ableton Live 9, KRK Rokit 8 G5's, Editor Keys Monitor Guards, Traktor Scratch Pro 2, Audio 10, , Vestax PDX-d3s x2, Kontrol X1 x2, Lexicon Alpha USB Audio Interface,

  5. #5
    Tech Guru Superfreak's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    London, UK.
    Posts
    640

    Default

    Two things I noticed today, I can hear a kind of hi-freq beep noise when I'm using timecode vinyl.. Not sure if this is just a calibration issue or not, and secondly, I couldn't adjust the tempo on the Turntable of tracks I was playing..
    Roland TB-3, Roland TR-505, Maschine MK1 2.0, Alesis VI25, Novation Impulse 25, Allen & Heath ZED 10, iMac 2.9 GHz i5 8GB RAM, MBP 15" 2.66GHz, Logic Pro 9, Logic Pro X, Ableton Live 8, Ableton Live 9, KRK Rokit 8 G5's, Editor Keys Monitor Guards, Traktor Scratch Pro 2, Audio 10, , Vestax PDX-d3s x2, Kontrol X1 x2, Lexicon Alpha USB Audio Interface,

  6. #6
    Tech Guru
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    York, UK
    Posts
    3,428

    Default

    You need to set the correct audio input routing yes. You shouldn't be hearing the control tone unless you have one of your decks set to Live Input or have Direct Thru enabled somewhere.
    VCM100 / X1 / DJM250 / DJM900 / CDJ2000s / Maschine / Audio2+4 / 2i4 / HS8s / TSP 2.6.8
    Macbook Air i7-3667U+8GB 10.9 / Win7x64 i5-3570k+24GB


  7. #7
    Tech Guru Superfreak's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    London, UK.
    Posts
    640

    Default

    Okay cool. Strangely I can hear the tone noise, I'll have a further look at the settings and see. Do you have any idea why I can't adjust the the tempo on the TT's?
    Roland TB-3, Roland TR-505, Maschine MK1 2.0, Alesis VI25, Novation Impulse 25, Allen & Heath ZED 10, iMac 2.9 GHz i5 8GB RAM, MBP 15" 2.66GHz, Logic Pro 9, Logic Pro X, Ableton Live 8, Ableton Live 9, KRK Rokit 8 G5's, Editor Keys Monitor Guards, Traktor Scratch Pro 2, Audio 10, , Vestax PDX-d3s x2, Kontrol X1 x2, Lexicon Alpha USB Audio Interface,

  8. #8
    Tech Guru
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    York, UK
    Posts
    3,428

    Default

    Can you control the track at all with the timecode vinyl?
    VCM100 / X1 / DJM250 / DJM900 / CDJ2000s / Maschine / Audio2+4 / 2i4 / HS8s / TSP 2.6.8
    Macbook Air i7-3667U+8GB 10.9 / Win7x64 i5-3570k+24GB


  9. #9
    Tech Guru Superfreak's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    London, UK.
    Posts
    640

    Default

    Yep, I have full control of my tracks with the timecode vinyl, but when I try to speed the record up manual without using the vari-speed and the tracks just jumps and I loose my beat match.
    Roland TB-3, Roland TR-505, Maschine MK1 2.0, Alesis VI25, Novation Impulse 25, Allen & Heath ZED 10, iMac 2.9 GHz i5 8GB RAM, MBP 15" 2.66GHz, Logic Pro 9, Logic Pro X, Ableton Live 8, Ableton Live 9, KRK Rokit 8 G5's, Editor Keys Monitor Guards, Traktor Scratch Pro 2, Audio 10, , Vestax PDX-d3s x2, Kontrol X1 x2, Lexicon Alpha USB Audio Interface,

  10. #10
    Tech Guru
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    York, UK
    Posts
    3,428

    Default

    Do you have Sync turned on?
    VCM100 / X1 / DJM250 / DJM900 / CDJ2000s / Maschine / Audio2+4 / 2i4 / HS8s / TSP 2.6.8
    Macbook Air i7-3667U+8GB 10.9 / Win7x64 i5-3570k+24GB


Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •