Audio 6 randomly disconnects, please help!
Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Tech Convert
    Join Date
    May 2015
    Location
    Newcastle upon Tyne
    Posts
    5

    Default Audio 6 randomly disconnects, please help!

    Hi guys,

    I've recently upgraded my setup and decided to take the plunge and buy traktor scratch for my CDJ 1000's. Hooked it all up and works a dream except for one annoying problem.

    Every now and again, say once an hour or so, the audio 6 just completely disconnects and the music stops. To fix this i have to unplug the usb from my laptop, quit traktor and then reboot traktor and plug the audio 6 back in.

    I have a 2014 retina MBP running yosemite and traktor 2.8.1.1104 and the latest firmware for the audio 6 from the service centre. I've tried using both usb ports on my laptop (I read that sometimes the audio 6 doesnt like internal usb hub setup) and I've tried running the soundcard off DC power and USB power. None of this has worked and it still randomly disconnects on me. I'm at the end of my tether and can't think what could be causing the issue. Any ideas guys?

    thanks,
    mcc9

  2. #2
    Tech Mentor
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Jersey Shore
    Posts
    478

    Default

    did you change the USB cord?

  3. #3
    Tech Guru Kwal's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    Chicago
    Posts
    3,066

    Default

    Could just be shitty RCA cords. Have you tried switching just those to see if it's that?

  4. #4
    Tech Convert
    Join Date
    May 2015
    Location
    Newcastle upon Tyne
    Posts
    5

    Default

    I've tried another USB lead and it still had the same problem. Having said that the other usb i used wasn't a particularly high quality one as it was just an old one i had lying around. Not sure whether I want to ship out on an expensive usb lead unless its the very last resort.

    It won't be the RCA's as the time code signal is fine according to the LED's on the soundcard. Its the USB LED that starts flashing like it does when its not connected.

    Im also not moving the USB cable at all as i did wonder whether the usb connector on my laptop was faulty.

  5. #5
    Tech Guru astromech's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    West Yorkshire
    Posts
    1,745

    Default

    Either your USB port/cable is shoddy or maybe an overheating issue? Do either the laptop or audio interface feel hot?
    A&H Xone:96 | Xone:K1 | 2 x 1210s | Traktor Pro 3 | Apple Macbook Pro (2015) 13" | Sennheiser HD7 DJ | Maschine Mikro Mk3
    read: http://djworx.com/author/dan-morse
    talk: http://facebook.com/bleeptechno
    listen: http://mixcloud.com/bleephudds

  6. #6
    Tech Convert
    Join Date
    May 2015
    Location
    Newcastle upon Tyne
    Posts
    5

    Default

    Quote Originally Posted by happydan View Post
    Either your USB port/cable is shoddy or maybe an overheating issue? Do either the laptop or audio interface feel hot?
    Neither of them feel particularly hot although admittedly the audio 6 is tucked into my flightcase so i'll take it out to give it more ventilation. My laptop isn't running hot and the CPU load bar rarely goes beyond halfway so I don't think its a CPU problem.

    When it disconnects when solely on USB power (IE the DC adapter isn't plugged it) the unit doesn't ever power down which suggests to me that it isn't the USB connection itself as it maintains power draw and that instead its a software problem.

  7. #7
    Tech Convert
    Join Date
    May 2015
    Location
    Newcastle upon Tyne
    Posts
    5

    Default

    I've been fiddling with the wire and I've come to the conclusion theres something wrong with the core as the unit comes on and off when i wiggle it. A new wire has been bought and i'm kicking myself that its such a simple thing . Anyway cheers guys haha

  8. #8
    Tech Wizard
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    47

    Default

    check your outlet power with a voltmeter!!! usually that kind of problems happens because of a bad usb cable or because of power spikes!!! since you check the cables, power it's the next thing you should check!!

  9. #9
    Tech Guru
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Northern Ireland
    Posts
    1,145

    Default

    probably the audio 6s USB port. there are little clamps inside, they may need bent out slightly to give a tighter fit
    Traktor Scratch Pro 2.7, MBP 13", iPad 2 & TouchOSC, Reloop NEON, Pioneer DJM750mk2, Mackie d.2, Pioneer CDJ800 x2, Technics SL1210MK2 x2, NI Audio 6 DJ, Dicers,

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •