Should I be getting a powered or unpowered USB hub?
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18
  1. #1
    Tech Mentor overcast's Avatar
    Join Date
    Oct 2015
    Location
    Portland, OR
    Posts
    327

    Default Should I be getting a powered or unpowered USB hub?

    So my home setup is going to consist of (for the time being) a CDJ850, DJM-T1, and Rane Sl3 all connected via USB. Problem is I only have two working USB 2.0 ports on my laptop.

    I'm going to be running Serato on my laptop with the 850 in HID mode, the T1 serving as my mixer and MIDI controller, and the SL3 to unlock software and DVS with a second CDJ w/o HID capabilities.

    All the devices are powered externally, so my question is should I be getting a powered USB hub, or would that just be overkill?

    (also suggestions for either would be nice, especially if they reinforce or rebuke this article)
    Last edited by overcast; 06-07-2016 at 05:26 PM. Reason: Described my setup plans a bit more in detail

  2. #2
    Tech Guru deevey's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    From Ireland Living in Manila: Philippines :D
    Posts
    3,675

    Default

    Quote Originally Posted by overcast View Post
    So my home setup is going to consist of (for the time being) a CDJ850, DJM-T1, and Rane Sl3 all connected via USB. Problem is I only have two working USB 2.0 ports on my laptop.

    I'm going to be running Serato on my laptop with the 850 in HID mode, the T1 serving as my mixer and MIDI controller, and the SL3 to unlock software and DVS with a second CDJ w/o HID capabilities.

    All the devices are powered externally, so my question is should I be getting a powered USB hub, or would that just be overkill?

    (also suggestions for either would be nice, especially if they reinforce or rebuke this article)
    Alot of powered devices still draw juice from the USB port, from my own experience both my APC40 and VCI100Mk2 both draw 500mA even though both are powered via mains adaptors.

    For stability reasons I'd go with powered hub - even if it works initially you could face issues if you devices suddenly draw more power for any reason e.g. more LED's being lit, more audio channels being used, higher master volume etc...

  3. #3

    Default

    powered
    Traktor/Ableton /Komplete /MBP OSX el capitan

    http://www.soundcloud.com/deejaesnafu

  4. #4
    Tech Guru Kwal's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    Chicago
    Posts
    3,066

    Default

    i bought a powered hub and never use it. my little unpowered 4 banger hub handles everything fine and doesnt take up a open plug on my surge protector

  5. #5

    Default

    The Pioneer DDJ-T1 will not work through a powered USB hub. Not sure if other devices might have the same issue.

    Make sure you research it.

  6. #6
    Tech Mentor overcast's Avatar
    Join Date
    Oct 2015
    Location
    Portland, OR
    Posts
    327

    Default

    Quote Originally Posted by loverocket View Post
    The Pioneer DDJ-T1 will not work through a powered USB hub. Not sure if other devices might have the same issue.

    Make sure you research it.
    It's the DJM-T1, the Traktor/Pioneer mixer. It definitely won't work just on USB power. The only one that would is the SL3 card.

  7. #7

    Default

    Quote Originally Posted by overcast View Post
    It's the DJM-T1, the Traktor/Pioneer mixer. It definitely won't work just on USB power. The only one that would is the SL3 card.
    I know. But I'm saying the DDJ T1 is a midi controller. With A/C power on and Working. If I connect into a powered hub my laptop Will NOT recognize the controller at all.

  8. #8
    DJTT Moderator Dude Jester's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    New Zealand
    Posts
    12,370

    Default

    http://djtechtools.com/2015/02/02/us...-or-unpowered/

    I use this one, the one Ean recommends and uses himself (super cheap also)

    Acer E5 i7 2TB 16GB ~ 512GB SSD ~ WIN 10 ~ TSP 2.11 ~ AUDIO 6 ~ X1 ~ DN-X1600 ~ X1 ~ SPECTRA ~ TWISTER ~ ATH-PRO500 MK2 ~ AT2020 MIC

    "This aggression will not stand, man."

  9. #9
    Tech Guru deevey's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    From Ireland Living in Manila: Philippines :D
    Posts
    3,675

    Default

    Quote Originally Posted by loverocket View Post
    I know. But I'm saying the DDJ T1 is a midi controller. With A/C power on and Working. If I connect into a powered hub my laptop Will NOT recognize the controller at all.
    Doesn't recognize it whatsoever, or doesn't recognize it in the software ?

    This was discussed a while back on the Pioneer forums and was a case of Traktor being an issue rather than the hardware (although it does say no hub in the manual).

  10. #10
    Tech Convert
    Join Date
    May 2016
    Posts
    11

    Default

    Thunderbolts to USB and to unpowered hub. I been testing it out now, running fine

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •