Traktor Pro 2 and Traktor Scratch Pro 2 [What are the differences?]
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Newbie
    Join Date
    Jul 2016
    Posts
    2

    Default Traktor Pro 2 and Traktor Scratch Pro 2 [What are the differences?]

    They are the same price, and both say full version.

    Since there is not a compare-and-contrast chart, I don't understand the differences, pros and cons, similarities.

    I heard that the Scratch version has everything and does everything the Pro 2 version can do plus more. So why are they the both the same price and up for sale at the same time?

    I wouldn't want to buy the Scratch version only to figure out later it has restrictions that the regular Pro 2 version does not have.

    Only difference in product buying I know so far is that
    Traktor Pro 2 [is a download]
    and
    Traktor Scratch Pro 2 [comes in the mail in a box and has timecode].Attachment 26985

  2. #2
    DJTT Administrator del Ritmo padi_04's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Argentina
    Posts
    6,523

    Default

    The only difference is that the Scratch version supports timecode (DVS) for both vinyl and CDs, along with including these in the box. Aside from they are the exact same software. If I recall right you needed certified hardware registered in your NI account to grab the scratch license though but that might have changed, double check with their support before you buy something you might not be able to use.

  3. #3
    Tech Guru astromech's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    West Yorkshire
    Posts
    1,745

    Default

    Quote Originally Posted by padi_04 View Post
    The only difference is that the Scratch version supports timecode (DVS) for both vinyl and CDs, along with including these in the box. Aside from they are the exact same software. If I recall right you needed certified hardware registered in your NI account to grab the scratch license though but that might have changed, double check with their support before you buy something you might not be able to use.
    I suspect with the likes of the MP2015 having Traktor certification, they'll have opened up the licensing a bit.
    A&H Xone:96 | Xone:K1 | 2 x 1210s | Traktor Pro 3 | Apple Macbook Pro (2015) 13" | Sennheiser HD7 DJ | Maschine Mikro Mk3
    read: http://djworx.com/author/dan-morse
    talk: http://facebook.com/bleeptechno
    listen: http://mixcloud.com/bleephudds

  4. #4
    DJTT Administrator del Ritmo padi_04's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Argentina
    Posts
    6,523

    Default

    Hopefully yes, MP2014 is getting certified in the next update too

  5. #5
    Newbie
    Join Date
    Jul 2016
    Posts
    2

    Default

    I plan on purchasing Traktor software, but since I haven't used it before, is it possible to use it without the hardware, and have 2 decks playing in internal mode?

    For example, can I use just my laptop and software and listen through the headphone jack?

    I know it isn't possible with Serato software. DJ nor Scratch Live.

    @padi_04

    Since you mentioned it. I'm sure it'll prevent me from purchasing it if that's the case? Then I'll just choose the other version. If it won't let me purchase Traktor SCRATCH Pro 2, then I'll get Traktor Pro 2. I guess it's win-win either way if I have the internal mode.

  6. #6
    Tech Mentor
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    114

    Default

    Quote Originally Posted by HCMarsh View Post
    I plan on purchasing Traktor software, but since I haven't used it before, is it possible to use it without the hardware, and have 2 decks playing in internal mode?

    For example, can I use just my laptop and software and listen through the headphone jack?

    I know it isn't possible with Serato software. DJ nor Scratch Live.

    @padi_04

    Since you mentioned it. I'm sure it'll prevent me from purchasing it if that's the case? Then I'll just choose the other version. If it won't let me purchase Traktor SCRATCH Pro 2, then I'll get Traktor Pro 2. I guess it's win-win either way if I have the internal mode.
    playing in internal mode with just the build in sound card on your computer is doable with either software

  7. #7
    Tech Guru astromech's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    West Yorkshire
    Posts
    1,745

    Default

    Quote Originally Posted by peedot View Post
    playing in internal mode with just the build in sound card on your computer is doable with either software
    Serato doesn't let you use more than one deck without hardware plugged in. Traktor Pro 2 can be fully working software with built-in audio.
    A&H Xone:96 | Xone:K1 | 2 x 1210s | Traktor Pro 3 | Apple Macbook Pro (2015) 13" | Sennheiser HD7 DJ | Maschine Mikro Mk3
    read: http://djworx.com/author/dan-morse
    talk: http://facebook.com/bleeptechno
    listen: http://mixcloud.com/bleephudds

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •